Dat het voor iedereen dure tijden zijn, dat valt niet te ontkennen. Om de rekeningen te kunnen blijven voldoen wordt er vaak naar de werkgever gekeken voor meer salaris. Maar met deze stijgende kosten hebben óók werkgevers te maken. Er zijn al verhalen van bakkers die de gas- en elektra rekening niet meer kunnen betalen en ook andere energie-intensieve bedrijven hebben het ontzettend zwaar. Daarom is het ook niet meer dan redelijk om niet alleen om meer salaris te vragen, maar ook concessies te doen richting de werkgever. Welke dingen redelijk zijn om op te besparen als werknemer voor de baas? Hierbij drie suggesties op een rij.
1. Wie heb ik aan de lijn?
Het is tegenwoordig als werkgever meer dan logisch dat je als werkgever je werknemers van een telefoon voorziet. Deze innemen is dan ook geen logische keuze. Maar het is wel een kostenpost waar op te besparen valt. Geef niet iedere werknemer steeds nieuwe telefoons wanneer abonnementen aflopen, maar investeer in een goedkoop sim only abonnement. Dit in combinatie met een oude smartphone of een refurbished variant, en het zal duizenden euro’s op jaarbasis schelen. Niet alleen in de terugkerende kosten, maar ook in de eenmalige kosten. Een win-win situatie.
2. Wagenpark
Nu er steeds meer thuisgewerkt wordt, is het af te vragen of die auto van de zaak nog echt nodig is. Wellicht kan er één auto de deur uit en kan er meer gedeeld worden. Het is dan voordeliger om alleen de kilometers te vergoeden en niet meer een complete auto. De kosten die hierop bespaard kunnen worden zijn een substantiële bedrag, en daarnaast is ook nog eens een duurzame keuze. Als je gunstig woont, kun je er ook voor kiezen om met openbaar vervoer te reizen. Dan kun je wellicht als werknemer alvast werken in de trein, waardoor je later op kantoor hoeft te komen. Wederom een win-win situatie.
3. Lekker gesnoept
Veel bedrijven bieden in de kantine naast gratis koffie en thee (bespaar hier nooit op!) ook nog snoep en koekjes aan. Dit is niet gezond en tevens een behoorlijke kostenpost. Bespaar hierop en wissel het wellicht in voor bedrijfsfruit. Hier creëer je misschien op korte termijn geen enorme besparing mee, maar op de lange termijn wel. Met fruit heb jij immers gezondere werknemers dan daarvoor. Het bespaarde geld kun je op een gegeven moment ook besteden aan sportabonnementen voor je werknemers. Ook weer een win-win situatie.
Kortom, it takes two to tango. Dit geldt ook in dure tijden. Het is niet alleen in het belang van de werkgever dat het bedrijf overleeft, ook in het belang van de werknemer. Wanneer een bedrijf failliet gaat, hebben werknemers natuurlijk ook geen baan meer. Samen komen we de winter wel door en gaan we elkaar helpen. Met bovenstaande opties zullen weinig werknemers verschil merken, wellicht even in het begin maar al snel raakt iedereen gewend. Het is goed om te realiseren dat het niet altijd maar een verbetering kan zijn, maar dat er soms ook even een kleine achteruitgang plaatsvindt. Soms moet je één stapje achteruit doen, om er daarna twee vooruit te doen.
Die gratis koffie en thee was voorbij toen ik bij de Rijksoverheid ging werken. Die kunnen dus besparen door een marktprijs te gaan berekenen. Koek en snoep heb ik er nooit bij gekregen.
Onlangs zag ik dat de verdwenen drankenautomaat bij de bibliotheek toch weer teruggekomen is. Je kan ook op verkeerde zaken bezuinigen, maar van je dwaling terugkomen.