Drankje bij schoenen kopen straks mogelijk?

De gemeente Nieuwegein heeft zich donderdag 21 juli j.l. moeten verantwoorden voor de bestuursrechter in Utrecht. Zij doet, net als 35 andere gemeenten, mee met een pilot om winkels zonder drankvergunning toch drank te laten schenken aan haar klanten. ‘Er moet meer beleving in de winkel komen en daarom doen wij mee’ aldus de gemeente. ‘Er is behoefte aan een creatievere manier van ondernemen en we lopen tegen de wet aan. We wilden al langer experimenteren. Deze pilot met andere gemeenten kwam ons daarom erg goed uit’, zei advocaat Fassotte namens Nieuwegein. Nieuwegein wil de komende maanden inzichtelijk maken wat de voor- en nadelen zijn.

De Vereniging Slijters Unie uit Eindhoven, die de belangen van de slijterijen behartigt, noemt het echter oneerlijke concurrentie en eist bij de rechtbank dat gemeenten daarmee stoppen. Nieuwegein werd als eerste gemeente aangewezen om zich te verantwoorden voor de rechter.

Een van de ingrijpendste wijzigingen van de Drank- en Horecawet (DHW) voor gemeenten van de afgelopen periode is die uit 2013. In dat jaar is het toezicht naar gemeenten overgegaan. Voor 2013 was de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) belast met het toezicht en handhaving van de DHW. De slijters zijn bang dat de wet te ruim wordt geïnterpreteerd en dat er daardoor concurrentie komt voor hen. Bovendien denken ze dat gemeenten de handhaving niet goed hebben geregeld.

In Nieuwegein doen dertien bedrijven mee aan de pilot met mengvormen van retail en horeca. Het zijn: De Lantaern, het Kleur-, Geur- en Smaakcentrum, Eeterie 03402, Acucinella, Boeketten.nl, Down Under, Ekoplaza, Rietveld Wines, De Wereldwinkel, De Smaakzaak, Hajé Linielanding en Smaak en Stijl. Zij mogen sinds maart maximaal twee glazen of flessen alcohol verkopen per klant, zoals een wijntje bij Wereldwinkel of een fles wijn in restaurant Eeterie 03402.

Eerder oordeelde de rechter dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten de proef niet hoeft de stoppen. De rechter doet 28 juli uitspraak in deze individuele zaak. Tot dan blijft het onduidelijk of de pilot door blijft gaan.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk