Doperwtenstamppotje met blauwaderkaas

Nu in juli de aanvoer van verse doperwten zo’n beetje op zijn hoogtepunt is moet je deze populaire groente eigenlijk ook een keertje vers eten. Jazeker, je moet ze eerst even doppen in plaats van dat je ze zo uit een blik, pot of pak in de pan kiepert, maar de smaak en structuur van de verse doperwten maken dat, overigens echt niet zo vervelende werkje, volledig goed. Toch geen zin of tijd om te doppen? Neem dan diepvrieserwten. De blauwaderkaas geeft net dat beetje pit en de tuinkers “het frisse” aan dit zachte gerecht. Nodig voor 4 personen
750 g kruimige aardappels
150 g blauwaderkaas
1 ½ à 2 kg verse doperwten (of 450 g diepvries tuinerwten)
1 bekertje crème fraîche
1 bakje tuinkers
versgemalen peper
zout Extra: pureestamper Dop de doperwten en was ze schoon.
Schil de aardappels en snij ze in stukken.
Kook de verse doperwten in (niet te weinig) water met wat zout in 20 tot 30 minuten vrijwel gaar.
De kooktijd hangt een beetje van de grootte van de erwten af.
De diepvriesdoperwten 5 tot 10 minuten koken.
Kook de aardappels in weinig water met wat zout in 15 tot 20 minuten vrijwel gaar.
Snij ondertussen de korst van de kaas en snij de kaas in blokjes van ½ cm.
Giet de aardappels af.
Giet de erwten af maar vang wat kookvocht op.
Stamp de aardappels met het grootste deel van de erwten, de crème fraîche en wat kookvocht van de erwten tot een smeuïge puree. 
Warm de stamppot nog even goed door (pas op voor aanbranden). 
Knip de tuinkers los van de worteltjes en schep het samen met de blokjes kaas en de achtergehouden doperwten door de stamppot.
Breng de stamppot eventueel met wat zout en peper verder op smaak.
(Pas op met zout, want de kaas voegt al zout toe). Vegetarisch hoofdgerecht
Tijd ca. 45 minuten (excl. doppen van de erwten) 
       ca. 35 minuten (met diepvr. erwten)
Bron: www.ah.nl Tip
Verse doperwtjes zijn natuurlijk ook heerlijk op de traditioneel Hollandse manier met gebakken aardappelen en een biefstukje (natuurlijk een biologische).
En zijn de verse doperwten erg goedkoop, vries ze na het doppen in, want dat gaat heel prima. Weetje
Nederlanders zijn dol op doperwten. Hun voorkeur gaat uit naar de lichtgroene, niet te zoete variëteit. Engelsen houden juist van een beduidend zoetere erwt, die donkerder van kleur is. Dat smaakverschil en de verschillende doeleinden waarvoor doperwten worden gebruikt maakt dat er veel verschillende rassen van deze gezonde peulvrucht worden geteeld. Doperwten bevatten vitamine B1, B2, veel vezels en heel veel ijzer. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton. (Eerdere recepten vind je in het Archief , het pannetje hiernaast).

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren