Dode man in gevangenis van Nieuwegein is de 44-jarige Tyron H.

De man die afgelopen week dood in zijn cel is gevonden in de gevangenis van Nieuwegein is de 44-jarige Antiliaan Tyron H. De man zat vast voor de moord op de Rotterdamse taxichauffeur Anton Jansen. Dit vond plaats op 20 februari 2002 in Rotterdam. Tyron H. zat vast voor meerdere geweldsmisdrijven en had TBS. Hiervoor werd hij in 2004 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar. Een paar dagen voor de moord op de taxichauffeur zou hij een andere man hebben ontvoerd, verkracht en mishandeld.

De veroordeling van Tyron H. deed veel stof oplaaien omdat de rechtbank in Rotterdam had aangetoond dat de werkwijze van het Pieter Baan Centrum in Utrecht in de zaak tegen de verdachte niet wettig was. Een arts-assistent had toen een zelfstandig onderzoek en observaties gedaan naar de psyche van Tyron H. en een TBS-behandeling voorgeschreven. Hiermee had het Pieter Baan Centrum onwettig gehandeld omdat alleen volwaardige psychiaters een psychiatrisch onderzoek mogen uitvoeren. Tyron H. bleef toch zijn straf houden ondanks dat Aleid Wolfsen, oud Kamerlid voor de PvdA en oud burgemeester van Utrecht, eiste dat alle onderzoeken in lopende rechtszaken opnieuw moesten worden uitgevoerd.

Tyron H. heeft een afscheidsbrief achtergelaten, wat daar in staat is niet bekend gemaakt. De gevangenis is een intern onderzoek gestart. De familie van gedetetineerde Tyron H. trekken in twijfel dat het zelfmoord was en eisen autopsie op het lichaam van hun zoon.

Update:

Het Openbaar Ministerie en de politie gaan het lichaam van gedetetineerde Tyron H. toch onderzoeken. Dat zegt de advocaat van de nabestaanden tegen RTV Utrecht. De familie van de man, die deze week dood werd gevonden in zijn cel in de gevangenis van Nieuwegein, trekt in twijfel dat het zelfmoord was.

Hoewel het OM ervan overtuigd blijft dat er sprake is van zelfdoding, wil justitie nu alsnog onderzoek doen. Omdat het lichaam al was vrijgegeven aan de familie, wordt het nu dus weer teruggehaald voor sectie.

Ook zal het handschrift van de man onderzocht worden door een deskundige. De familie twijfelt namelijk aan de authenticiteit van een gevonden afscheidsbrief.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren