In het kader van de herdenkingen van 75 jaar bevrijding van Nederland zendt RTV-Utrecht zondag 5 april de documentaire ‘een drijvend verleden’ uit. In deze documentaire vertellen ooggetuigen over de Vreeswijkse scheepvaart tijdens de Tweede Wereldoorlog, een onderwerp waar weinig over bekend is. In april 2017 nam voormalig Wethouder Martijn Stekelenburg de documentaire in ontvangst. Dit ziet u in de reportage hierboven die wij eerder maakten.
Over de documentaire ‘een drijvend verleden’
Inwoners van Vreeswijk hebben in 2016 en 2017 verhalen van Nieuwegeinse schippers ‘boven water gehaald’ om aan de vergetelheid te onttrekken. Naar een concept van Monique de Beer hebben de Vreeswijkers Harmke Mastenbroek, Rina Copier en Jaap Boersema veel speurwerk gedaan en zijn zij op bijzondere verhalen gestuit.
In de documentaire ‘een drijvend verleden’ komen ooggetuigen van belevenissen rondom de scheepvaart tijdens WOII aan het woord. Zij brengen de Nieuwegeinse historie via deze bijzondere insteek tot leven. Klaas Wijbenga heeft, met advies van Ad van Liempt, het script, de cameravoering en editing van de documentaire gedaan.
Kinderen van de Willem Alexanderschool: Amal, Milan, Sophie, Swen, Tanya en Theunis hebben hem hierbij, als jonge reporters, geassisteerd met het interviewen van de ooggetuigen. Ooggetuigen die in de documentaire aan het woord komen zijn onder anderen de dames: Elbertse, Pol, vd Sloot, IJkelenstam en van Rossum en de heren van Ieperen en Buitenweg.
Dorpshuis Fort Vreeswijk heeft de samenwerking gezocht met het 4 en 5 mei comité Nieuwegein, Museumwerf Vreeswijk, de Willem Alexanderschool en ROC Midden Nederland en een grootschalig project uitgevoerd om de gevolgen van de oorlog op een speciale manier onder de aandacht te brengen. Het maken van de documentaire was hier een belangrijk onderdeel van.