Je kunt het domotica noemen, smart home of huisautomatisering. Welke naam je ook kiest, het valt niet te ontkennen dat deze technologie zich in een razendsnel tempo ontwikkelt. Het kan lastig zijn om alle innovaties bij te houden, daarom zijn hier drie ontwikkelingen op het gebied van domotica die zeker interessant zijn.
1. Zelflerende algoritmen
Google Home is slimmer dan Apple Siri. Dit heeft niets te maken met een voorkeur voor een merk maar met de wijze waarop beide bedrijven omgaan met data. Apple is al jaren een groot voorstander van privacy en zal gegevens van gebruikers niet zomaar gebruiken of doorverkopen. Tenminste niet in de mate zoals dit bij bedrijven als Google, Amazon en Facebook het geval is. Een voordeel van alle informatie die op de servers van Google staat is de kwaliteit van antwoorden op vragen die je Google Home kunt stellen.
Toch is de nadruk op data verzamelen minder groot dan voorheen. Algoritmen zijn namelijk steeds beter in staat om zelfstandig conclusies te trekken. Dit is mogelijk dankzij technologieën zoals semantisch zoeken en kunstmatige intelligentie. Er zijn overigens zeker vragen waar Siri wel een beter antwoord op heeft, maar het mag duidelijk zijn dat minder privacy van invloed is op de ontwikkeling van digitale assistenten.
2. Meer budget opties
Ooit werden domotica toepassingen ontwikkeld voor gebruik in de zorg. Zo konden mensen die wat ouder waren of een beperking hadden langer zelfstandig blijven wonen. De oplossingen waren betrouwbaar, maar wel duur en niet gericht op de eindconsument. Dit is nu wel anders met slimme lampen die je bij Action, Kruidvat en de HEMA in de schappen ziet liggen. Er is echter geen tompoezen bakker die in zijn vrije tijd sleutelt aan smart home producten, het betreft doorgaans apparatuur op basis van het Tuya protocol. Dit is een gratis te gebruiken platform wat de ontwikkelingskosten flink drukt. Dat er connecties zijn met de Chinese regering via het moederbedrijf Tencent is wel een punt van kritiek op deze ontwikkeling.
3. Betere connectiviteit
In 2021 kwamen Apple, Amazon en Google samen met het nieuws dat ze hun krachten zouden bundelen met Matter, een standaard om apparaten met elkaar te laten communiceren. Deze belofte komt voort uit Project CHIP (Connected Home over IP). De Zigbee Alliance is opgeheven en gaat verder onder de naam CSA (Connectivity Standards Alliance) waarmee de grote tech bedrijven plechtig beloven om meer dan voorheen samen te werken wat zeker welkom is binnen huisautomatisering. Google Maps op een Apple Watch zit er nog niet in maar de bekende merken snuffelen in ieder geval wat aan elkaar.
Een voorbeeld van verbeterde connectiviteit is Somfy.nl, die met de TaHoma smart hub niet alleen ondersteuning biedt voor Google Home en Amazon Alexa maar nu ook samenwerkt met Apple HomeKit. En als er een smart home apparaat nog niet direct werkt dan kun je dit met IFTTT alsnog instellen. De nieuwe TaHoma Switch heeft het oude model opgevolgd in 2021 met betere ondersteuning voor nieuwe protocollen, een draadloze verbinding met de router en een app die veel eenvoudiger is om te gebruiken.