Rob Schram vertrekt als directeur van Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN). Directe aanleiding is het tekort van 6,75 ton op de jaarrekening. De gemeente Nieuwegein is één van de gemeentes die aangesloten zijn bij bij Reinigingsbedrijf Midden Nederland. Tot eind 2020 was er nog geen vuiltje aan de lucht, maar in maart dit jaar bleek de afvalverwerker uit het niets toch 675.000 euro in het huishoudboekje van 2020 te missen.
Het overgrote deel van het totale tekort komt volgens het RMN door “een aantal langdurig zieke medewerkers en medewerkers die onvoldoende functioneerden”, waardoor extern personeel met een prijskaartje van 330.000 euro ingehuurd moest worden. Verder waren er extra kosten voor arbeidsbemiddelingstrajecten (154.000 euro), juridische ondersteuning bij investeringen (138.000 euro) en het stallen van voertuigen in IJsselstein (33.000 euro).
Naast de geldproblemen kwamen onlangs nog meer misstanden aan het licht bij RMN. Zo werden meerdere medewerkers ontslagen vanwege steekpenningen. Ze namen contant geld aan bij de poort zodat bedrijven tegen de regels in hun afval konden storten. De vuilstort is alleen bedoeld voor particulieren.
Het bedrijf liet vervolgens onderzoek doen naar de misstanden en ging in gesprek met directeur Schram. “Dat heeft ertoe geleid dat beide partijen tot de conclusie zijn gekomen dat het beter is dat de wegen scheiden”, schrijft de afvalverwerker. “De directeur zal via een zogeheten ‘Van-Werk-Naar-Werk’-traject naar ander werk worden begeleid.”
RMN haalt het huishoudelijk afval op in de gemeentes Zeist, Nieuwegein, Soest, IJsselstein Baarn en Bunnik en beheert ook de recyclingstations in deze gemeenten. Het gat van 6,5 ton moet dus worden gedicht door afvalbelasting. Oftewel: de inwoners draaien ervoor op. Net zoals in 2019 toen de inwoners een verhoging kregen van maar liefst 6,4%. Het Algemeen Bestuur van RMN bestaat uit de zes verantwoordelijke wethouders van de deelnemende gemeenten.
De bestuursleden