De waterveiligheid in Nederland is minder goed geregeld dat de meeste mensen denken. De grootste risico’s treden niet op vanuit de kust, maar vanuit de grote rivieren. En de meerwaarde van de op dit moment zo gehypte meerlaagse aanpak is uiterst betrekkelijk. De Verenigde Senioren Partij (VSP) in Nieuwegein heeft al in september 2013, in een art. 42 brief aan het college van B&W in Nieuwegein, gevraagd hoe het is gesteld met een ontruimingsplan van Nieuwegein mochten de dijken doorbreken. Het college is hierin onduidelijk. Nu blijkt dat de dijk bij Vreeswijk een zwakke schakel is zal hierin toch snel een antwoord moeten komen.
Vandaag is ook bekend geworden dat de dijken tussen Amerongen en het Zuid-Hollandse Schoonhoven twee tot drie meter te lag zijn. Het gaat om de dijken langs de Hollandse IJssel en het Amsterdam Rijnkanaal, zegt waterschap Stichtse Rijnlanden . Als de Lekdijk breekt, loopt volgens Stichtse Rijnlanden het oosten van de Randstad onder water. Daarom zouden de dijken opgehoogd moeten worden.
Het gebied tussen het Noordzeekanaal, het Amsterdam-Rijnkanaal, de Lek en de Nieuwe Waterweg is feitelijk één grote badkuip, met nog enkele kleinere dijken (C-keringen) die het gebied compartimenteren, maar volstrekt niet de veiligheid garanderen die ze op papier bieden.
SP Tweede Kamerlid Paulus Jansen eerder tegenover onze redactie: ‘De Lekdijk bij het oude schippersdorp Vreeswijk, is beangstigend smal maar nog wel hoog genoeg. Ruimte voor verbreding en verhoging ontbreekt op deze plek, omdat de monumentale bebouwing bij het oude sluisje tot tegen de dijk gebouwd is. Simulaties hebben uitgewezen dat een doorbraak bij Vreeswijk in no-time een enorm gebied tot voorbij Gouda onder water zet.’
De overheden zijn gestart met het Project Overstijgende Verkenning Centraal Holland. In 2017 moet er een plan op tafel liggen hoe het gebied weer goed beschermd kan worden tegen hoogwater, terwijl tegelijkertijd rekening wordt gehouden met cultuurhistorie, bouwplannen en agrarische bedrijvigheid. (Klik hieronder voor een simulatie als de dijken breken bij Nieuwegein)