Volgende week is het dierendag !!!
En ter ere van alle dieren op de hele wereld bak je deze dierenkoekjes. Kinderen kunnen ze zelf bakken, alhoewel een volwassene in de buurt die hulp kan bieden, wel handig is. Maak ze zo mooi als je zelf wilt, enkele koekjes met glazuur, of dubbele koekjes met jam ertussen.
En…geef de dieren ook iets lekkers…… Nodig voor ca. 30 (enkele) koekjes:
150 g boter, zacht
100 g suiker
½ zakje vanillesuiker (zakje à 8 g)
1 theelepel citroenrasp (uit potje)
200 g bloem
1 volle theelepel bakpoeder Voor de vulling en de versiering:
jam (liefst rode)
50 g poedersuiker
ca. 1 eetlepel citroensap
1 kleine theelepel cacao Extra: Dierenkoekjes-uitsteekvormpjes; deegroller; mixer met gardes en deeghaken; deegkom; bakpapier; dunne schone penselen. De boter maak je zacht door hem een half uurtje voor gebruik buiten de koelkast te zetten (of doe hem in stukken in de beslagkom en zet 2 ½ minuut op het laagste vermogen in de magnetron).
Doe de suiker, de vanillesuiker en het citroenrasp bij de boter in de deegkom.
Klop deze ingrediënten goed door met de mixer (met de gardes) tot het lichter van kleur wordt.
Voeg de bloem en het bakpoeder toe en kneed met de mixer (met de deeghaken) de ingrediënten tot een korrelig deeg.
Doe wat bloem op je handen en kneed het deeg met de handen door tot een bal.
Leg deze deegbal op een schoteltje een half uurtje in de koelkast om wat steviger te worden.
Leg intussen bakpapier op twee bakplaten.
Verwarm de oven voor tot 190°C (hetelucht).
Bestuif het aanrecht of een grote broodplank met wat bloem en ook de deegroller.
Neem de deegbal uit de koelkast en druk deze met je handen wat platter op het aanrecht of de broodplank.
Rol het deeg met de roller uit tot het ongeveer ½ cm dik is.
Steek met de vormpjes koekjes uit het deeg en leg ze met behulp van een pannenkoekmes, op de bakplaten met een klein beetje ruimte ertussen.
Leg de helft van de koekjes in spiegelbeeld ten opzichte van de andere koekjes.
Druk steeds de restjes van het deeg in elkaar, rol weer uit tot ca. ½ cm dikte en steek koekjes uit tot het deeg op is.
Schuif de bakplaten in de oven en bak de koekjes in ca. 18 minuten gaar en goudbruin.
Neem een dikke ovenwant en haal de bakplaten uit de oven, zet ze op een broodplank of rooster en laat de koekjes afkoelen.
Maak ondertussen glazuur door in een kommetje de poedersuiker en het citroensap door elkaar te roeren (doe niet in één keer al het sap erbij, maar in delen, zodat je zelf kunt bepalen wanneer het glazuur de goede dikte heeft. Het mag niet te dun zijn!!!).
Nu heb je wit glazuur.
Doe 1/3 deel in een ander kommetje en roer het cacaopoeder en nog een drupje citroensap erdoor, dit glazuur is bruin.
Doe de helft van het overgebleven witte glazuur in een ander kommetje en roer er een heel klein beetje rode jam door, nu heb je roze glazuur.
Besmeer een aantal koekjes aan de onderkant met jam (niet te dik) en plak ze op elkaar.
Met het penseel kun je nu oogjes, neuzen en strepen en/of vlekjes op de dieren “schilderen”.
Laat het glazuur drogen en presenteer je Dierendagkoekjes met een lekkere kop thee of een glas limonade of melk. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton. Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.