De Nieuwegeinse Gemeenteraad telde aan het begin van deze Raadsperiode 11 fracties. Dat was het resultaat van de verkiezingen en daarmee de wens van de kiezer. Inmiddels telt de Raad 13 fracties door dat 2 Raadsleden aanleiding zagen uit hun fractie te treden en voor “ zichzelf” te beginnen.” Dat is ongezond en ongewenst. Het is tijd de fictie dat een Raadslid op persoonlijke titel een Raadszetel inneemt ter discussie te stellen.
De praktijk: In de meeste gevallen stemmen kiezers niet op personen maar op partijen en waar die partijen voor staan. De verkiezingsstrijd gaat tussen partijen en niet tussen personen. Bij de verkiezingen stemmen de meeste kiezers in de eerste plaats op een partij van hun voorkeur en niet zozeer op een persoon.Om die voorkeur tot uitdrukking te brengen moet echter op een persoon worden gestemd. Dit is meestal de lijsttrekker of de eerste vrouw op de lijst. Slechts af en toe wordt er gericht op een persoon gestemd.. Behalve in het laatste geval heeft de kiezer dus geen voorkeur voor een kandidaat maar wel voorkeur voor een politieke partij.
Het resultaat van de verkiezingen vertaalt zich dan ook niet zo zeer in gekozen personen maar in gekozen fracties van politieke partijen. De mensen die gezamenlijk een van deze fracties vormen hebben dan ook niet een mandaat als persoon maar als vertegenwoordiger van een politieke stroming.Soms blijkt in de loop van de tijd dat er binnen een fractie onenigheid ontstaat over de politieke richting of dat het op het persoonlijke vlak niet botert. Dat kan aanleiding zijn voor fractieleden om tot de conclusie te komen dat samenwerking tussen hen en de rest van een fractie niet langer mogelijk is.
Afscheid nemen: Dan zou de conclusie echter niet moeten zijn dat men voor “zichzelf” begint, maar dat men de Gemeenteraad verlaat. Immers men is tot lid van de Raad benoemd vanwege het feit dat men op een verkiesbare plek op een lijst van een politieke partij heeft gestaan, niet omdat men persoonlijk gekozen is.Uitzondering: Uitzondering moet worden gemaakt voor diegenen die inderdaad bij de verkiezingen op eigen kracht zoveel stemmen heeft verzameld dat hij of zij daarmee persoonlijk aan de kiesdeler heeft voldaan en een zetel heeft bemachtigd. Die kan met recht en rede stellen op “persoonlijke titel” te zijn gekozen en dat moet worden gerespecteerd.
Conclusie: D66 roept mevrouw Bahktali en de heer de Mol dan ook op hun raadszetel op te geven en de wens van de Nieuwegeinse kiezers te respecteren dat de Gemeenteraad uit gekozen fracties van politieke partijen moet bestaan en niet uit 11 gekozen fracties en 2 personen zonder mandaat.