De sociale toekomst van Nieuwegein

Op 22 juni stond er in de Molenkruier de uitnodiging om mee te denken over de sociale toekomst van Nieuwegein. Daarvoor waren er de week daarop twee bijeenkomsten gepland. Je kon je aanmelden tot en met 24 juni. Een beetje kort dag maar ja dat komt bij de gemeente wel vaker voor. Wij vinden dat jammer want de discussie over dit onderwerp moet zo breed mogelijk plaats vinden en dat lukt natuurlijk alleen wanneer de mensen de tijd hebben om zich in te schrijven. En misschien mag er ook wat breder reclame gemaakt worden. Hoe gemotiveerd Nieuwegeiners vaak ook zijn, ze duiken niet onmiddellijk op de gemeentelijke pagina’s, zodra de Molenkruier bezorgd wordt.

Het bericht in de Molekruier gaf wel aan dat de gemeente ”graag met de bewoners van de stad in gesprek wil om te onderzoeken wat de stad nodig heeft om toekomstige sociale uitdagingen aan te gaan.” Dat klinkt buitengewoon interessant en lijkt al even ingewikkeld.

Het vervolg gaat dan over keuzes maken en dan worden een aantal richtingen al aangegeven waarbij de kern is: “Mensen moeten meer gebruik maken van algemene voorzieningen en meer samenwerken en zouden minder gericht moeten zijn op individuele voorzieningen. De gemeente wil de problemen en kansen op een andere manier oppakken met andere rollen voor inwoners, bedrijven, professionals en de gemeente met meer accent op het zelfoplossend vermogen van onze samenleven. De focus ligt op wat inwoners samen willen en kunnen oplossen en welke professionele ondersteuning daarvoor nodig is.”

Denkt u mee? U heeft twee dagen om u aan te melden. Nee dat schreef de gemeente niet. Dat is mijn vorm van kritiek op het feit dat er inderdaad buitengewoon belangrijke veranderingen op ons af komen. Daar schrijft de gemeente al vaker over. Ooit acht jaar geleden al bij “Nieuwegein Kiest” waar verder alleen maar bezuinigd werd. En meer recentelijk werd er ook bij een begroting uitvoerig ingegaan op de veranderingen die ons en de gemeente wachten.

Terug naar de bijeenkomst. U mag op die avond meehelpen om inhoudelijke keuzes voor te bereiden en een zogenaamde maatschappelijke agenda voor de komende jaren op te stellen.

“Centraal daarbij staat de veranderende bevolkingssamenstelling en de verhouding tussen formele zorg door professionals en informele zorg via het eigen netwerk “. Dat laatste betekent dat u zelf binnen uw familie, buurt, straat en andere kennissen zorgt dat u die steun krijgt die tot op heden door professional gedaan wordt. Althans daar lijkt het op.

Opvallend is dat die keuze over zorg schijnt te gaan terwijl het samenwerken en andere rollen wat in de krant daarna vermeld staat een veel bredere optiek heeft en trouwens ook, door te stellen dat mensen meer van algemene voorzieningen gebruik moeten maken, een zekere tegenstrijdigheid veroorzaakt. Enerzijds maakt de veranderende bevolkingssamenstelling, lees het aantal senioren neemt toe, dat er verandering komt in de verhouding tussen zorg door professionals en informele zorg. Anderzijds wordt er gesteld dat de mensen meer gebruik moeten maken van algemene voorzieningen. Daar hoort zorg verleent door professionals kennelijk niet meer bij.

U begrijpt dat het niet erg duidelijk is waarover dit allemaal gaat en hoe u keuzes moet maken. Wat heeft de bevolkingssamenstelling te maken met het zelfoplossend vermogen van de samenleving en hoe wordt dat gestimuleerd en aangeleerd. Wat voor activiteiten, training, in formatie en motivatie gaat de gemeente ons nu aanbieden om die sociale toekomst van Nieuwegein op peil te houden dankzij de verbeterde betrokkenheid van alle burgers.

Voorlopig valt er nog niets te kiezen. Dat is duidelijk. Laten we er ons dus maar eens stevig tegenaan bemoeien. Want anders wordt er weer bezuinigd zonder dat er iets voor in de plaats komt.

Wordt vervolgd.

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren