De sneltram en ik

Voorzichtig. Vouw de krant niet te ver open. Uw achterbuurman leest mee. Ik zie hem, gebogen over zijn koffiekopje, doen alsof hij niet over uw schouder naar me gluurt. Duidelijk iemand die mijn grote liefde niet kan waarderen. Zo iemand die de nadelen gaat opnoemen en ongewenst zijn eigen ervaringen met ons gaat delen. Lees dus behoedzaam. Voordat mijn liefdesverklaring weer met gal wordt beklad.

De zaak is, en ik weet dat dit vreemd klinkt, maar schrikt u er alstublieft niet van, mijn hoofd is nog in goeden doen, op die kleine blauwe plek op mijn schedel na dan, die is van het kastje boven mijn wasmachine waarvan mijn vader zei dat het geen handige plek was omdat ik er vroeg of laat mijn hoofd aan zou… Goed. We dwalen af.

Ik zal het u maar eerlijk zeggen:

Ik houd van het openbaar vervoer.

Eerlijk en oprecht. Ik meen er iedere letter van. En dan houd ik met name van het openbaar vervoer in Nieuwegein. Nergens voel ik me meer thuis dan in de sneltram, maar ook de bussen zijn geliefd. Er is dan ook een groot verschil tussen de buschauffeurs van stadsbussen en buschauffeurs van streekbussen. Dikwijls zijn de vroegste en laatste bussen van en naar Nieuwegein eerder privétaxi’s. De buschauffeur en één a twee reizigers. Zeker ’s nachts nodigt dit uit tot goede gesprekken. Want wie woont er waar en waarom en tot hoe laat werkt zo’n chauffeur nou en vindt hij het leuk om vaak hetzelfde ritje te rijden of niet? Het is meer dan eens geweest dat een buschauffeur uiteindelijk een blokje omreed om mij zo dicht mogelijk bij huis af te zetten.

Mijn liefde voor openbaar vervoer gaat zelfs zover dat ik soms, als ik moet leren en de discipline niet heb om aan mijn bureau te blijven zitten, een willekeurige trein neem naar een willekeurige stad, om vervolgens te blijven zitten tot ik weer thuis ben. Nergens leer ik zo prettig als in een voortbewegend voortuig. Mijn kalverliefde valt niet te bedwingen. Niet door een wachttijd van drie kwartier in de regen. Niet door een buschauffeur die schreeuwt dat de OV van OVchipkaart staat voor “Ontzettende Vout.”

En al helemaal niet door uw achterbuurman die nu ademhaalt om zijn gal te spuwen.

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren