Achter de immer populairder wordende cryptocurrency zit een technologie die ook heel goed zakelijk kan worden toegepast op andere manieren dan bij financiële transacties. In dit artikel leggen we uit hoe deze blockchaintechnologie werkt en hoe het de toekomst van de Nederlandse industrie kan vormgeven.
De groeiende populariteit van cryptocurrency
Cryptocurrency zoals Bitcoin en Ethereum spelen een steeds grotere rol van betekenis in het internationale betalingsverkeer tussen bedrijven en instellingen en in het dagelijks leven van particulieren. Na de introductie van de Bitcoin in 2009 ging het razendsnel met de populariteit van deze en andere cryptomunten die niet worden gemanaged door een Centrale Bank van een land of landenblok zoals bij de klassieke dollar en de euro wel het geval is. En daarmee hebben crypto’s een grotere mate van onafhankelijkheid en anonimiteit. En dat trekt steeds meer mensen, bedrijven en organisaties aan.
Blockchain, de technologie achter crypto’s
Bij girale transacties in euro’s of dollars (of andere klassieke valuta) is er altijd een bank als tussenpersoon in het spel, die het geld van de ene naar de andere partij overboekt. Oorspronkelijk speelde de bank daarin een rol als vertrouwenspersoon. Zo wist je zeker dat de transactie met een onbekende tegenpartij veilig en eerlijk zou verlopen. Bij transacties in cryptocurrency is de bank niet betrokken en worden de transacties bijgehouden via de zogenaamde blockchaintechnologie. Hierbij is er sprake van een netwerk van computers die gezamenlijk een digitaal kasboek bijhouden om zo transacties (in cryptocurrency) vast te leggen. Op elke van de vele computers in de keten staat een kopie van alle voorgaande transacties. Zodra er een transactie plaatsvindt worden alle kopieën in het netwerk geüpdate en beschikken alle deelnemers in het netwerk weer overal en realtime over dezelfde informatie.
Zeer veilige manier van transacties maken
Wat het systeem zo ijzersterk maakt is het feit dat er dus vele kopieën zijn van de laatste transactie, die ook weer informatie bevat over alle voorgaande transacties. Hierdoor is fraude onmogelijk, want zodra een deelnemer van het netwerk een wijziging in de voorafgaande keten probeert te creëren, klopt dit niet meer met de versies die de andere deelnemers in het netwerk hebben. De transactie zal dan ook worden afgekeurd door het systeem. Bovendien is er altijd te achterhalen wanneer en door wie er een bepaalde transactie is gedaan. Deze informatie ligt immers ergens in de ketting vast.
Ook geschikt voor andere zakelijke toepassingen
Juist doordat er gebruik wordt gemaakt van een onbreekbare ketting van (verslaglegging van) opeenvolgende transacties is het principe van blockchain ook zo interessant voor de toekomst van de Nederlandse industrie. Immers, naast het verwerken van financiële transacties, die steeds vaker in cryptovaluta zal gaan, kun je deze technologie ook inzetten voor andere vertrouwelijke transacties. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het vastleggen van contracten, waarbij dan geen notaris (en de bijbehorende kosten) meer nodig zijn.
Meer mogelijkheden met Bitcoins
Naast de technologie achter de Bitcoin en andere crypto’s zal ook de Bitcoin zelf steeds meer worden gebruikt. Ook door particulieren. Nu al hebben vele mensen een Bitcoinaccount om te kunnen profiteren van de (gehoopte) koersstijging van de munt, maar steeds vaker willen deze Bitcoineigenaren hun tegoeden ook kunnen gebruiken voor betalingen in het dagelijks leven bij webshops en platforms. Bitcoins worden dan ook op steeds meer plekken als betaalmiddel geaccepteerd. Ook in de entertainmentbranche is dat niet onopgemerkt gebleven. Zo zijn er steeds meer online casino’s die spelletjes met crypto hebben geïntroduceerd. Je doet dan dus je inleg niet via een creditcard in euro’s, maar vanuit je Bitcoin account.