Het aantal leegstaande gebouwen in de provincie Utrecht dat omgebouwd wordt tot woonhuis daalt. In Nieuwegein is de rek eruit bij het ombouwen van kantoorpanden tot woningen. In 2018 werden nog zo’n 1120 woningen in de provincie Utrecht gecreëerd als gevolg van de transformatie van kantoorpanden, kerken of scholen. In 2019 was dat aantal ongeveer 850. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het CBS.
Volgens de provincie, die als speerpunt heeft de woningnood op te lossen door zogenoemde ‘transformatie’, komt de afname onder meer door de economische groei van de afgelopen jaren. “Daardoor is de opname van kantoorruimtes gestegen en dat heeft geresulteerd in minder beschikbare vierkante meters voor transformaties”, laat de provincie in een reactie weten.
“Daarnaast zijn veel kantoren op eenvoudige locaties als centra of woonwijken waar mogelijk en gewenst al getransformeerd. Vanuit provinciaal perspectief is dit een bevestiging van de ingezette koers, namelijk maximaal gebruik van de beschikbare schaarse ruimte.”
Nieuwegein zag de laatste jaren juist een behoorlijke stijging van het aantal getransformeerde woningen. In 2018 ging het om zo’n 50 woningen, in 2019 werd dat aantal verdubbeld en ook in 2020 worden er weer heel wat nieuwe wooneenheden opgeleverd. Maar voor volgend jaar is de rek eruit.
Het voormalige gemeentehuis aan de Martinbaan in Nieuwegein is onlangs omgebouwd tot appartementencomplex met 250 woningen. “Alles is verwijderd, behalve de buitenmuren”, laat Marcel Petersen van woningcorporatie Portaal zien. “Het is bijna vergelijkbaar met nieuwbouw, die zelfde kwaliteit ook. De bouw heeft een jaar in beslag genomen.”
Toch ziet ook Petersen dat de kantoorpanden opraken. “Er zijn er gewoon te weinig. We zien dan ook geen kansen meer om kantoren te transformeren. We kijken nu vooral weer naar nieuwe locaties.”
Ook de provincie voorziet komend jaar niet direct een stijging. “Over het jaar 2020 zien wij hierin nog geen grote verschuivingen; de effecten van Corona en daarmee het dalend kantoorgebruik zijn nog niet af te lezen uit de cijfers. Ook zien we dat gemeenten terughoudender worden met het transformeren van panden omdat er ook werkplekken moeten zijn. Tenslotte is het voor veel gemeenten en kantoreneigenaren aantrekkelijker om de resterende leegstaande kantoren te slopen en nieuwbouw te plegen.”
Volgens woningcorporatie Portaal mag het aantal kantoorpanden dan zo’n beetje op zijn, Petersen ziet nog wel een andere ontwikkeling waar de woningbouw van kan profiteren. “In deze tijd zie je dat er ook steeds minder wordt gewinkeld. Wie weet ontstaat daar ook leegstand.”
Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht
Onzin, de prijzen moeten gewoon hoog blijven dus gaan we gewoon minder aanbod creëren. Doen we net alsof het een vrije marktwerking was. Kijk maar eens op biedboek bijvoorbeeld. Staat nog genoeg hoor.