De jury van het StimuleringsfondsXL, een initiatief van Rabobank Utrecht, heeft de zeven finalisten bekendgemaakt die dit jaar de strijd aangaan om een financiële bijdrage uit het fonds. De drie maatschappelijke lokale projecten met de meeste stemmen winnen uiteindelijk de finale. De Proeftuin uit Nieuwegein is één van de kanshebbers. Tot en met 6 december kan iedereen een stem uitbrengen op zijn of haar favoriete project via www.stimuleringsfondsxl.nl. Op 7 december maakt de jury de drie winnende projecten bekend.
100.000 euro
Ieder jaar besteedt Rabobank Utrecht een deel van haar winst aan de lokale samenleving onder andere via het StimuleringsfondsXL. Dit fonds ondersteunt diverse initiatieven in Utrecht, Nieuwegein, Vleuten, De Meern en/of Harmelen die een bijdrage leveren aan een sterkere leefomgeving. Dit jaar heeft het StimuleringsfondsXL 100.000 euro te verdelen. Een jury van medewerkers en ledenraadsleden van Rabobank Utrecht heeft de afgelopen weken uit alle inzendingen zeven finalisten genomineerd. De stem is nu aan alle inwoners van de regio Utrecht om te bepalen welke drie projecten dit jaar een bijdrage ontvangen uit het StimuleringsfondsXL.
Publiek aan zet
Wie een stem wil uitbrengen of meer wil weten over het StimuleringsfondsXL, de zeven genomineerde projecten of de winnaars van vorig jaar, kan terecht op www.stimuleringsfondsxl.nl. Stemmen kan tot en met 6 december. Op de vrijwilligersdag, 7 december, worden de drie winnaars bekendgemaakt.
Finalisten 2018
De volgende zeven maatschappelijke projecten dingen mee naar de een financiële bijdrage uit het StimuleringsfondsXL:
De Proeftuin stimuleert de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een groene leefomgeving in het Natuurkwartier in Nieuwegein. De Proevtuin is een initiatief waar Nieuwegeinse inwoners, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en dagbesteding gezamenlijk een biologische voedseltuin gaan maken en onderhouden in het Natuurkwartier in Park Oudegein.
DURF helpt jongeren in Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern om zelf feesten en evenementen op het gebied van vrije tijd in hun wijk te organiseren.
Stichting Kromkommer gaat verspilling van groente en fruit tegen met het lesprogramma Kromme Groente en Fruit, gemaakt voor groep 5 en 6 van alle Utrechtse basisscholen.
IMC on Tour biedt uiteenlopende, buitenschoolse programma’s aan voor een snelle en succesvolle integratie van vluchtelingenkinderen van 10 tot 14 jaar.
Money Maker helpt jongeren vanaf 16 jaar met het vinden van een bijbaan en leert ze vervolgens verstandig om te gaan met hun verdiende geld.
Leergaloos koppelt 55-plussers als vrijwilligers aan leerkrachten op basisscholen in hun eigen buurt, zodat er meer mogelijk is in de klas.
Vriendenkringen koppelt mensen met een beperking aan elkaar, zodat zij in hun eigen wijk gelijkwaardige vriendschappen kunnen aangaan.