Overal in Nieuwegein kom je iets tegen, mensen, dieren, gebouwen, auto’s, fietsen etc. maar ook kunstwerken, Openbare Kunstwerken. Wekelijks zullen wij deze hier behandelen. Wie is de maker, waarom daar op die plek en wat stelt het nu voor.
Onze fotograaf Arend Bloemink trekt er op uit, met zijn camera, met zijn blik op het kunstwerk om u te laten genieten van kunst, thuis, van achter uw computer en ……… mocht u het zelf willen zien dan kunt u er ook heen met de kennis die u hier leest op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week ‘De Kubus’ en staat op de Schouwstede, ter hoogte van het busstation in de ‘Rozentuin,’ dat nu City-Park heet. De opdrachtgever was de gemeente Nieuwegein.
Gerard Bruning
De maker van ‘De Kubus’ is kunstenaar Gerard Bruning (1930 – 1987) Bruning was de zoon van Cecile van Arcken en Henri Bruning (1900-1983), katholiek dichter en essayist. Hij doorliep het gymnasium van het Canisiuscollege in Nijmegen, waarna hij aan de kunstacademie in Arnhem de opleidingen edelsmeden en, aan de afdeling decoratief en monumentaal, monumentale kunst volgde.
Na een grote reis vestigde Bruning zich in december 1955 in Cuijk. In 1957 leerde hij Wilna Haffmans (Nijmegen, 1936) kennen, die aan de academie in Arnhem de opleiding beeldhouwen volgde bij Cephas Stauthamer. Met John van de Rest organiseerde Bruning in 1957 een tentoonstelling van Nijmeegse jongeren waarvoor hij Wilna Haffmans uitnodigde. Op de academie hielp hij haar met betongieten. Na haar afstuderen in 1959 trouwden ze.
Het echtpaar ging in Cuijk wonen, aan de Stationsstraat bij de kleine sigarenfabriek, waar Gerard sinds november 1957 zijn atelier had ingericht. In 1958 kreeg Bruning de Karel de Grote-prijs voor beeldhouwkunst en toegepaste kunst van de gemeente Nijmegen. Hij realiseerde in de loop der jaren vele openbare opdrachten. Bij zijn postume tentoonstelling in de Commanderij van Sint-Jan in Nijmegen in 1992 verscheen een monografie over zijn leven en werk.
Dit bronzen beeld op een bescheiden betonnen sokkel is in de vorm van een kubus gemaakt. De kubus heeft echter uitstulpingen bovenop en aan de zijkanten, evenals inkepingen. Dit zijn ronde zachte vormen die een groot contrast vormen met de strakheid van de kubus. Het beeld heeft is in de loop der jaren onder invloed van het weer zijn bronsgele kleur verloren. Het is nu donkerbruin.