De uitbraak van het Coronavirus in 2020 bracht veel gevolgen met zich mee. Zowel voor de mens, maatschappij alsook de economie. De logistiek werd hierdoor gedwongen om in een snel tempo in te spelen op huidige ontwikkelingen binnen de markt. Daarbij staan er ook nog een heleboel veranderingen op de agenda voor de komende jaren. Wij praten je bij over huidige en potentiële trends en ontwikkelingen binnen de logistiek.
Huidige logistieke ontwikkelingen
De logistiek draait op de vraag naar producten. De coronacrisis heeft er voor gezorgd dat deze vraaglijn volledig verschoven is. Zo zijn er sectoren die pieken, maar ook sectoren die volledig stilvallen. Deze verschuivingen zijn moeilijk op te vangen voor veel bedrijven, logistiek speelt binnen deze ontwikkeling dan ook een grote rol. Het moet allemaal nog productiever, efficiënter en vooral ook hygiënischer. Schappen moeten bevoorraad blijven om paniek te voorkomen, persoonlijk contact juist zo veel mogelijk vermeden en achterlopend vrachtverkeer vanuit het buitenland moet dringend bijgewerkt worden. Dit zijn ontwikkelingen waar de logistiek snel in heeft moeten schakelen. Zo ontstaat er ook een enorme vraag naar nieuwe of gebruikt intern transport.
Ontwikkelingen distributielogistiek
We hebben de gevolgen allemaal ondervonden bij de lege supermarkt schappen. Echter, er is helemaal geen tekort aan producten. Het probleem ligt binnen de distributielogistiek. Opschalen bij verhoging van de vraag is in dergelijke gevallen dan ook alles behalve simpel. Met een vaak volledige benutting in productie alsook de capaciteit lijkt er weinig ruimte voor verbetering. Vandaar ook dat opschaling van ritten, bezetting en personeel de enige uitweg is.
Een kantelpunt hierbij is de vraag of de logistiek zich aan moet passen op de ontwikkelingen van de abnormale omstandigheden, of dat het zo veel mogelijk normaal moet blijven. Het is dan ook belangrijk om de risico’s te verminderen zonder dat de logistiek lijdt onder deze ontwikkelingen.
Opkomende trends binnen de logistiek
Niet alleen dienen logistieke processen zich aan te passen op de noodgedwongen corona-ontwikkelingen, er zijn ook verschillende opkomende trends welke niet genegeerd mogen worden. Zo wordt technologie alsmaar belangrijker, ook binnen de logistiek. Hierbij mag je denken aan het gebruik van data analytics, Internet of Things, robotisering, Artificial Intelligence en Application Programming Interface (API). Deze ontwikkelingen moeten echter nog hun nut bewijzen. Denk aan zelf rijdende auto’s, deze trend is al een tijdje te zien maar het proces verloopt erg traag.
Robotisering als logistieke trend
Waar robotisering al tijden plaatsvindt in veel fabrieken is het nu de tijd voor deze trend om zijn belang te vinden binnen de logistiek. Denk hierbij voornamelijk aan ontwikkelingen van autonome rijtechnologieën en nieuwe, extra flexibele picksystemen of Mitsubishi heftrucks . Dit maakt niet alleen het logistieke proces sneller en efficiënter, ook het serviceniveau wordt erdoor verhoogt.
Effecten van investeringen
Dat de logistiek steeds belangrijker wordt merk je goed door de opkomende interesse van investeerders. Hoewel deze trend al in opkomst was voor de coronacrisis laat de logistiek nu des te meer het belang van goedlopende processen zien. Echter valt het op dat start-ups het makkelijker hebben met de aanpassingen voor big data en slimme technieken dan grote, bestaande organisaties.
Al met al lijkt het onvermijdelijk voor de logistiek om deze trends en ontwikkelingen te negeren waardoor er snel, slim en efficiënt mee omgegaan zal moeten worden. Niet alleen tijdens maar ook zeker na de Coronacrisis zullen processen moeten worden aangepast en verbetert.