De Digitale Stad Nieuwegein en Energie-N gaan samenwerken

Deze week is het Nationale Klimaatweek. Een mooi moment om een samenwerking tussen Energie-N en De Digitale Stad Nieuwegein (www.pen.nl) te lanceren. Energie-N is een door Nieuwegeinse vrijwilligers bemenste stichting die hun stadsgenoten graag helpen met het verduurzamen van hun woningen. Een onderwerp dat met de huidige energieprijzen nog belangrijker geworden is. Ondanks dat veel Nieuwegeiners Energie-N al weten te vinden, kan het natuurlijk altijd beter. Daarom zal in het vervolg op De Digitale Stad Nieuwegein en in de wekelijkse krant ‘De Digitale Nieuwegeiner’ periodiek een katern over duurzaamheid te vinden zijn. Een plek voor activiteiten, ontwikkelingen en tips op het gebied van duurzaamheid.

Toen Martin Reijmerink (PEN), Paul Triepels en Gerben Mooiweer (Energie-N) deze afspraak maakten constateerde ze dat het mes aan drie kanten snijdt. Meer Nieuwegeiners vinden de weg naar hulp en adviezen over energiebesparing. Energie-N krijgt een mooi platform voor communicatie met bewoners. “We weten van alles over isoleren, verwarmen en energie opwekken maar helden op sociale media zijn we niet” aldus Paul Triepels van Energie-N. Voor Martin Reijmerink is dit een mooie invulling van zijn Klimaatburgemeesterschap. Dat doet hij overigens al voor het tweede jaar op rij.

“Later deze week volgt een eerste bijdrage met een activiteiten kalender. Er komen ondermeer webinars over diverse onderwerpen, en een bijeenkomst waar mensen die ons willen komen versterken kennis met ons kunnen komen maken” aldus Triepels van Energie-N.

Inloop in de bieb De tweede verdieping
Veel mensen hebben vragen over wat ze kunnen doen aan het klimaat en om hun huis te ‘vergroenen.’ Zaterdag 5 november aanstaande houdt Energie-N haar maandelijkse inloop in de bieb in de binnenstad van Nieuwegein. Die dag, van 11.00 uur tot 14.00 uur, kunt u met al uw vragen terecht bij de vrijwilligers van Energie-N. Natuurlijk kan je, je continu aanmelden voor een energiegesprek bij je thuis of een warmtescan.

Over de Nationale Klimaatweek
Veel Nederlanders zijn al goed bezig en besparen energie. Dit is het moment om bewuster te leven, minder CO2 uit te stoten en meer te besparen. Veel overheden, bedrijven en huishoudens helpen al mee en leven steeds duurzamer. Dat is goed voor ons allemaal, een groener Nederland én onze portemonnee. Maar er moet nog veel gebeuren om de afgesproken CO2-doelen te behalen. Om nóg meer burgers en organisaties te inspireren en zich in te zetten voor een beter klimaat, organiseert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat van 31 oktober t/m 6 november 2022 de Nationale Klimaatweek.

Klimaatburgemeester Martin Reijmerink
“Met mijn eervolle benoeming door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat hoop ik andere inwoners uit Nieuwegein te inspireren om ook iets te doen voor een beter klimaat. Zelf ben ik met mijn bedrijf klimaatneutraal door de zonnepanelen op het dak van mijn bedrijf. Ook een mooi groen dak op onze schuur, samen met mijn buurman, zal een bijdrage leveren tot een beter klimaat, hoe klein de bijdrage ook is. Ik hoop inwoners in Nieuwegein aan te kunnen zetten tot actie, want alle kleine beetjes helpen. Ik zie uit naar de samenwerking met Energie-N.”

Je e-mailbox legen
“Wat veel mensen niet weten is dat oude e-mails, foto’s en video’s verwijderen meer effect heeft voor het klimaat dan een dagje minder vlees eten” aldus Reijmerink. De notulen van een vergadering in 2012 of een verslag voor een schoolvak dat je in 2007 hebt ingeleverd: veel mensen bewaren allerlei inmiddels irrelevante mails. De oude mails stapelen zich op onderin de inbox of worden naar een mapje gesleept en vervolgens vergeten. En die nemen daardoor ruimte in op een server in een groot datacenter.

“Heb je die mails, foto’s en video’s alleen op je computer, bijvoorbeeld op een schijf, dan is er niet veel aan de hand. Want die kun je gewoon uitzetten. Maar bewaar je het op één van de vele clouddiensten, dan wordt het anders. Bijna alle mails staan in een cloud. Als jij je computer uitzet, blijven datacenters met jouw mails, foto’s en video’s in de cloud gewoon aan” aldus Martin Reijmerink. “Dit is een klein voorbeeld waar veel mensen niet aan denken.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren