De brandweer zoekt speurneuzen

De maand oktober staat in het teken van de jaarlijkse Brandpreventieweken. Deze hebben als doel om nieuwe slachtoffers van woningbranden te voorkomen. Dit jaar richten ze zich op kinderen van 9 tot en met 12 jaar. Met de campagne ‘Brandweer zoekt speurneuzen!’ worden kinderen op speelse wijze brandveilig gedrag aangeleerd. Kinderen van de basisscholen in Nieuwegein krijgen vanuit de Brandpreventieweken een lesbrief bij de game ‘Brandweer zoekt speurneuzen’ en de uitnodiging de game klassikaal te spelen.

Brandveiligheid is kinderspel
Met de game ‘Brandweer zoekt speurneuzen’ ontdekken kinderen hoe brand door elektrische apparaten kan ontstaan. In de game komen de drie elementen van de branddriehoek terug en is er ruim aandacht voor de rol die apparaten kunnen spelen bij het ontstaan van brand. Zo leren ze alles over het ontstaan én voorkomen van woningbranden.

Kinderen zijn de toekomst óók voor brandveiligheid
Onderzoek van de Brandwonden Stichting toont aan dat kinderen tussen 9 en 12 jaar actief gebruik maken van elektrische opladers. Bijna 80% van deze kinderen maakt regelmatig gebruik van mobiele devices. Nog niet eens de helft van de kinderen is op de hoogte van de risico’s van foutief opladen van een mobieltje. Of van het brandgevaar van het in slaap vallen met een tablet tussen de dekens en knuffels. Wanneer de warmte niet goed weg kan, kan er brand ontstaan. Het is dus belangrijk om oververhitting van apparaten te voorkomen. Door simpele maatregelen kan het huis een stuk brandveiliger worden.

‘Brand door oplaadbare elektrische apparaten zoals elektrische steps en mobiele telefoons, zijn een groeiende oorzaak van woningbrand’, volgens René Hagen, Lector Brandpreventie en voorzitter van de Nationale Brandpreventieweken. ‘We willen nieuwe brandoorzaken een slag voor zijn. We richten ons samen met kinderen op het bevorderen van kennis en inzicht in hoe deze branden ontstaan. Met deze kennis kunnen kinderen zélf brand voorkomen. En dat weer aan hun omgeving zoals hun ouders, grootouders en buren doorvertellen.’ Met deze preventie-aanpak werken Brandweer Nederland en de Brandwonden Stichting aan een brandveilige generatie.

Speel de game
Doe ook de game op www.brandweerzoektspeurneuzen.nl. Ga aan de slag als brandonderzoeker en achterhaal de oorzaak van een woningbrand. De game eindigt met het maken van je eigen vluchtplan: Wat die jij als je huis in brand staat?

Veiligheidsregio Utrecht (VRU)
De VRU is een samenwerkingsverband van de 26 Utrechtse gemeenten. De VRU coördineert de veiligheid van alle inwoners in de provincie Utrecht. Heb je vragen over brandveiligheid thuis? WhatsApp je vraag naar 06 12 95 85 99 en je krijgt binnen kantooruren antwoord van onze brandveiligheidsexperts. Je kunt ons ook bellen op 088 878 1000 of e-mailen via voorlichting@vru.nl. Kijk voor meer informatie op www.brandweer.nl.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren