De Beursfabriek gaat 100 extra bedden plaatsen voor asielzoekers

Er is een dringend tekort aan opvangplekken voor asielzoekers in Nederland. Daarom heeft het COA de gemeente Nieuwegein gevraagd of zij de begane grond in de Beursfabriek aan de Symfonielaan mogen gebruiken om 100 extra bedden te plaatsen. Op basis van de ervaringen in de opvanglocatie en in de buurt staat het college hier positief tegenover. Het college neemt op dinsdag 25 juni 2024 een gedoogbesluit.

Sinds 18 maart 2024 worden in de Beursfabriek 200 asielzoekers opgevangen. In eerste instantie was er sprake van crisisnoodopvang. Na een dringend beroep van het COA om de opvang langer open te houden, heeft het college op 16 april 2024 besloten om de crisisnoodopvang in de Beursfabriek om te zetten naar een noodopvang voor 6 maanden. De noodopvang blijft open tot 18 oktober 2024.

Om de Beursfabriek te gebruiken als noodopvanglocatie is een omgevingsvergunning nodig. De omgevingsvergunning is verleend op 6 juni 2024.

Begeleiding asielzoekers
Het COA, de Veiligheidsregio Utrecht en de gemeente begeleiden de asielzoekers tijdens hun verblijf in Nieuwegein. Er is 24 uur per dag toezicht en begeleiding aanwezig op de locatie. Ook is er een activiteitenprogramma voor de asielzoekers.

Omwonenden van de Beursfabriek in de wijk Blokhoeve en een deel van Zuilenstein hebben inmiddels een buurtbericht ontvangen. ‘Met dit bericht informeren wij omwonenden en nodigen we hen uit om hun reactie te geven en te polsen of er behoefte is aan een inloopavond’, aldus de gemeente Nieuwegein.

Ook opvangplek aan de Landauerdrift voor minderjarige statushouders
Middels een buurtbericht heeft de gemeente Nieuwegein de bewoners aan de Landauerdrift ook al laten weten dat aan de Landauerdrift 2 een woongroep voor minderjarige statushouders komt.

One thought on “De Beursfabriek gaat 100 extra bedden plaatsen voor asielzoekers

  1. Martin Jonkergouw

    Is het zo langzamerhand niet genoeg???

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk