De Barbarakerk in Vreeswijk opent haar deuren op 7 en 8 september

Het is een absolute blikvanger in Vreeswijk: de Barbarakerk aan de Koninginnenlaan. Maar ‘de Barbara’ is veel meer dan een gebouw, het is vooral een levendige geloofsgemeenschap waar veel Vreeswijkers al hun hele leven bij betrokken zijn. Op zondag 8 september is de jaarlijkse viering van Barbaradag; de dag dat de kerk al haar vrijwilligers in het zonnetje zet. De zaterdag ervoor, tijdens de Authentieke Dag, is de kerk geopend voor iedereen die eens een kijkje wil nemen in het gebouw.

Een dorp als Vreeswijk drijft op de vele vrijwilligers en dat is in de Barbarakerk niet anders. In een tijd waarin steeds minder mensen naar een kerk gaan, lijkt daarentegen de betrokkenheid van de vrijwilligers de afgelopen jaren alleen maar groter te zijn geworden, vastberaden als ze zijn om het bestaansrecht van hun kerk te bewijzen. Dat gaat door alle generaties heen, zoals ook bij vrijwilligers Jan Akkermans en zijn dochter Miranda de Roos (foto).

Jan en Miranda leggen graag de achtergronden van Barbaradag uit en de keuze voor het eerste weekend van september. Jan: “Barbaradag betekent voor mij vooral verbinding tussen alle vrijwilligers die elk op hun eigen manier hun best doen om de geloofsgemeenschap in stand te houden. Door bijvoorbeeld te zingen in een koor, onderhoudsklussen uit te voeren aan het gebouw of tuin, of het parochiecentrum te runnen. Zonder enthousiaste vrijwilligers red je het niet. Tijdens de viering van Barbaradag willen we al deze mensen laten merken dat zij niet alleen als persoon, maar ook door hun inzet enorm gewaardeerd worden.”

Binnen de Barbara-gemeenschap leeft het besef dat de kerk er niet alleen voor de eigen parochianen is, maar een bredere rol wil vervullen. “Vandaar dat we er dit jaar heel bewust voor hebben gekozen om Barbaradag in het weekend van de Authentieke Dag te houden,een dag dat er veel mensen op de been zijn in het dorp”, licht Miranda toe.

“Als Barbarakerk willen we graag meer naar buiten treden. Zo is de Mariakapel elke dag van 9 tot 17 uur geopend. Daar kunnen mensen bidden, een kaarsje aansteken, mediteren of herdenken. Je hoeft er niet katholiek voor te zijn; iedereen die behoefte heeft aan een moment van zingeving is er welkom.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren