De appeltaart van ome Henk

Deze appeltaart wordt niet gemaakt in een springvorm, maar op de bakplaat. Door de sneetjes in het deeg wordt hij ook wel Appeljalouzie genoemd. Volgens mijn huisgenoten de lekkerste appeltaart die ze ooit gegeten hebben. Hulde aan Oom Henk, die er niet meer is, maar erg trots zou zijn geweest op dit compliment. Voor 1 bakplaat
350 g bloem
200 g margarine
100 g suiker
6 eetlepels melk
500 g appels
100 g krenten en rozijnen
1eetlepel bruine basterdsuiker
2 theelepels kaneel
½ theelepel gemberpoeder
¼ theelepel nootmuskaat
2 eetlepels paneermeel Extra: mixer met deeghaken of keukenmachine om deeg te maken, deegroller, bakkwastje Maak een deeg door bloem, margarine, suiker en melk door elkaar te kneden.
Maak er een samenhangende bal van en laat die op een koele plaats rusten.
Ondertussen de appels schillen, klokhuizen verwijderen en in dunne schijfjes snijden.
Doe de schijfjes in een ruime schaal.
Meng in een ander schaaltje het paneermeel met de specerijen en de basterdsuiker.
Was de krenten en rozijnen, droog ze met wat keukenpapier of een oude theedoek en schep ze, samen met het paneermeelmengsel, goed door de appelschijfjes.
Verwarm de oven voor tot 160º C hetelucht (180º C boven- en onderwarmte).
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verdeel het deeg in twee gelijke stukken.
Rol eerst één deel van het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak, tot een rechthoekige lap die wat kleiner is dan de bakplaat.
Leg de lap voorzichtig op de bakplaat.
Schep het appelmengsel op het deeg en verdeel het in twee langwerpige “bergjes”.
In het midden van de deeglap blijft een strook deeg vrij.
Rol nu het tweede stuk deeg uit net zoals de eerste.
Leg deze lap voorzichtig over de appelvulling.
Druk hem in het midden en aan de zijkanten voorzichtig op de onderste deeglap aan.
Als de onderste deeglap iets uitsteekt, deze gewoon aan de randen over de bovenste heen drukken, zodat je een rand krijgt.
Met een scherp mes om de 1 ½ cm een snee maken in de bovenste deeglap, dwars op de lengterichting, daar waar deze over de appelvulling ligt.
Met een bakkwastje wat melk over het deeg kwasten en de bakplaat in het midden van de oven schuiven.
Bak de appelkoek in ca. 40 minuten gaar en goudbruin.
Even af laten koelen alvorens in stukken te snijden.
Kan zo of met wat poedersuiker gegeten worden. Gebak.
Voorbereiden en bereiden in ca. 65 min, waarvan 40 min oventijd. Tip
Voor een snellere versie kun je plakjes bladerdeeg gebruiken. Plakjes laten ontdooien, aan elkaar plakken met wat water en de ene helft van het deeg onder en de andere helft van het deeg op de appelvulling leggen. Verder net zo handelen als boven beschreven, wel de oven iets warmer zetten, namelijk 180ºC (200 ºC). Tegen het eind van de baktijd even in de gaten houden dat het deeg niet te donker wordt. Weetje
Was krenten en rozijnen altijd goed voor gebruik !!
Om ze beter te kunnen bewaren worden ze namelijk met zwaveloxide behandeld. Rozijnen die men licht van kleur wil houden worden voor het drogen behandeld met potas (een mengsel van zouten dat hoofdzakelijk uit kaliumcarbonaat bestaat). Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk