De 7-mei gebeurtenis in Jutphaas herdacht met rondleiding

Op zondag 7 mei is het 78 jaar geleden dat er in het dorp Jutphaas een traumatisch verlopen schietpartij heeft plaatsgevonden. Toen dorpsbewoners op 7 mei 1945 klaar stonden om de Canadese bevrijders te verwelkomen, verstoorde een dronken Duitse soldaat de stemming, werd de situatie dreigend en eindigde het in een schietpartij, waarbij uiteindelijk acht slachtoffers vielen.

Op deze zondag verzorgt Henk Valkenet een tweetal rondleidingen in de omgeving waar de tragische gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Daarin wordt de toedracht verteld en worden de deelnemers geleid langs de belangrijke plekken: het gemeentehuis, de Herenstraat, het kerkhof bij de Nicolaaskerk, de voormalige kwekerij Veelust en het oorlogsmonument op de Nedereindseweg.

Start om 16.00 uur en 19.00 uur vanaf de Rijnhuizerbrug aan ’t Sluisje hoek Herenstraat in Jutphaas. De rondleiding duurt ongeveer 1 uur en deelname is gratis.

Achtergrond informatie schietincident Jutphaas, 7 mei 1945
Het incident vond plaats op 7 mei 1945, in de morgenuren (vermoedelijk omstreeks 11.00 uur) op de driesprong Dorpsstraat/Herenstraat/Sluisje te Jutphaas. Er vielen vijf Nederlandse slachtoffers:

  • leden van de Binnenlandse Strijdkrachten Th. Hanselaar (26) en A. Kros (28).
  • Burger-slachtoffers F.A. Luiten, bakkerszoon (35), W. Spies (37) en J. Streefkerk (27).
  • Ook een Duitse militair kwam om.

Ooggetuige Jan Zwezerijnen
In 2015 klom een getuige van de schietpartij in Jutphaas voor onze redactie in de pen. Het was de toen 87-jarige Jan Zwezerijnen. In zijn verhaal gaf hij de schietpartij weer op die 7e mei in 1945. Deze gebeurtenis vond plaats onder zijn ogen vlakbij Hotel de Zwaan aan de driesprong Dorpsstraat-Nedereindseweg-Herenstraat.

Jan Zwezerijnen toen: ‘Het was een mooie zonnige dag, die zevende mei 1945. De oorlog die vijf lange jaren had geduurd was eindelijk voorbij. De vrede was twee dagen ervoor al getekend. Maar dat wilde niet zeggen dat alles nu in één keer voorbij was. Het wemelde in Jutphaas nog van de Duitse militairen. Ze lagen nog overal ingekwartierd, ook bij hotel De Zwaan waar toen Jan Vendrig de scepter zwaaide.’ Lees hier het hele verhaal.

Bevrijdingsdag
Op vrijdag 5 mei a.s. viert Nederland zijn bevrijding; 78 jaar vrijheid na alle ellende van de Tweede Wereldoorlog. Eén dag vóór de viering herdenkt Nederland de slachtoffers van die waanzinnige oorlog, die wereldwijd tientallen miljoenen slachtoffers heeft gemaakt. Vanwege het Coronavirus ging het de afgelopen twee jaar niet door maar dit jaar vieren we onze vrijheid.

Eerder hebben wij in ‘De Oude PEN’ aandacht besteed aan de twee geallieerde militairen die sneuvelden tijdens de operatie Market Garden; korporaal Frederic Hooper en segeant-vlieger Tadeusz Jankowski die in Nieuwegein werden begraven. Onderstaand verhaal geeft u informatie over Nederlandse oorlogsslachtoffers uit de dorpen Jutphaas en Vreeswijk, opdat ook zij niet worden vergeten.

Onze stadsdichter Ton de Gruijter bracht in Coronatijd een bezoek aan het graf van Frederic Hooper op de Hervormde begraafplaats in Vreeswijk. Hij maakte dit gedicht.


Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk