Dag van de Leerplicht

Wat is jouw verhaal? Welke toekomst wil jij tegemoet gaan? Met die boodschap gingen leerplichtambtenaren, de wijkmanager en de wethouder van onderwijs, Helen van den Berg, de straat op. Op de dag van de leerplicht, donderdag 15 maart, spraken zij jongeren aan en wezen hen op het belang om hun school af te maken.

In één uur werden zeventig jongeren aangesproken. De leerplichtambtenaren vroegen hen waarom ze op straat waren en niet op school. Zij noteerden de persoonsgegevens en belden de scholen om de gegevens te checken. De meeste jongeren hadden geen les op dat moment . Met de spijbelaars wordt een vervolgafspraak gemaakt. De straatactie had als doel om jongeren bewust te maken van hun recht en plicht om naar school te gaan. Naast de leerplichtambtenaren ging ook de wethouder mee. Wethouder Helen van den Berg: “Ik vind het een goede actie. Het is belangrijk om je school af te maken en dat wilden we vandaag uitdragen. De meeste jongeren die we vandaag spraken zijn zich daar goed van bewust. Ik hoop de spijbelaars die we vandaag tegenkwamen ook.“

De landelijke Dag vond voor de negende keer plaats. De gemeente Nieuwegein is ieder jaar actief op deze dag om het belang van leerplicht te onderstrepen. De leerplichtwet schrijft voor dat alle kinderen vanaf hun vijfde jaar tot hun 18e, of tot het behalen van een startkwalificatie, volledig leerplichtig zijn. Een startkwalificatie is een havo-, vwo-, of MBO2 diploma. De kwalificatieplicht is bedoeld om jongeren een diploma te laten halen en schooluitval tegen te gaan. Met een diploma op zak vergroten zij de kans op een passende en leuke baan.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk