D66 in Nieuwegein vraagt nogmaals om de ja/ja-sticker in te voeren

De ja-ja-sticker mag vanaf 1 januari 2020 worden ingevoerd in de gemeente Utrecht. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland vandaag beslist. Het Stadsblad in Utrecht had een kort geding aangespannen, maar verloren. De krant was bang dat de oplage kleiner zal worden, nu mensen actie moeten ondernemen om de krant in de bus te krijgen. Dat betekent dat huishoudens geen reclame en huis-aan-huiskranten krijgen, tenzij er een ja-ja-sticker op de brievenbus zit.

Wat de D66 in Nieuwegein betreft kunnen de huidige nee/nee en ja/nee-stickers ook in Nieuwegein de prullenbak in. Dat liet ze eerder weten. De eerste resultaten uit de gemeente Amsterdam tonen namelijk aan dat de ja/ja-sticker leidt tot veel minder papierverbruik. Nieuws over Nieuwegein is goed te volgen op het internet, zoals op De Digitale Stad Nieuwegein (www.pen.nl) en steeds meer winkels zijn ook de reclamefolders tegenwoordig digitaal te raadplegen, via een app, website of email. De noodzaak om reclame en nieuws op papier te verspreiden wordt dan ook steeds minder.

Martin Reijmerink, bijna 25 jaar eigenaar van De Digitale Stad Nieuwegein (www.pen.nl):

‘Huis-aan-huis is niet meer van deze tijd’

Om verspilling van papier en energie tegen te gaan, hebben meerdere gemeenten, waaronder Amsterdam, Utrecht, Haarlem en Nijmegen, het folderbeleid herzien. In de gemeente Amsterdam bespaart een huishouden sinds de invoering van de ja/jasticker 33 kilo papier per jaar.

Reijmerink: ‘Nog beter is het om een nee/nee-sticker aan te vragen om ongewenste reclame tegengaan. Het lokale krantje dat soms op de mat valt staat tegenwoordig vol met bijna alleen maar reklame. Nieuws vinden we wel op internet. Je kunt telefonisch een sticker aanvragen bij de Milieudefensie Servicelijn: 020 6262 620 (ma-do 9.30-16.30). De sticker wordt tegen een kleine vergoeding voor de verzendkosten naar je toegestuurd.’

Met de nee/nee sticker ben je pas echt goed groen bezig!

Van steeds meer winkels zijn reclamefolders tegenwoordig digitaal te raadplegen, via een app, website of email. De noodzaak om reclame op papier te verspreiden wordt dan ook steeds minder. Om verspilling van papier en energie tegen te gaan, hebben meerdere gemeenten, waaronder Amsterdam, Utrecht, Haarlem en Nijmegen, het folderbeleid herzien. In de gemeente Amsterdam bespaart een huishouden sinds de invoering van de ja/jasticker 33 kilo papier per jaar.

D66 in Nieuwegein ziet in de ja/ja-sticker een interessante maatregel die kan bijdragen aan het duurzamer maken van de gemeente Nieuwegein. Eerder had ze al in een brief ex Art. 42 gevraagd of het college van B & W bereid is om bovenstaande duurzame keuze te maken en de ja/ja-sticker ook in Nieuwegein in te voeren. ‘Als een grote stad als Nieuwegein deze stap neemt, kunnen tienduizenden kilo’s papier per jaar worden bespaard’ aldus fractievoorzitter Tom Verhoeven van de D66 in Nieuwegein.

Ja/Ja-stickers
Uit onderzoek van Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) blijkt dat op 19 procent van de brievenbussen een ja/ja sticker is geplakt. Voor de invoering van de ja/ja sticker op 1 januari 2018 werd reclamedrukwerk bezorgd in 49 procent van de brievenbussen. Sinds de invoering van de sticker is dat teruggelopen tot 30 procent.

Tom Verhoeve

5 gedachten over “D66 in Nieuwegein vraagt nogmaals om de ja/ja-sticker in te voeren

  1. Er bestaat al een nee/nee en een ja/nee sticker. Waarom moet het nu weer dubbel op?
    Laat d66 eerst eens een rondje langs de inwoners maken,en vragen wat de inwoners willen.

  2. Nieuwe stickers moeten wat toevoegen om bestaansrechten te krijgen.
    Bijvoorbeeld de keuze tussen wekelijks/maandelijks.
    Of beter overstappen op driedelige: Even_weken/Oneven_weken/Elke_week of misschien Ja/Nee/Soms_wel*

    *soms = bijvoorbeeld rondom de diverse feestdagen of alleen in de vakanties; daar hoort dan een zelf in te vullen tekstvakje bij. Of omwille van de goede leesbaarheid een inlegvel meeleveren met een aantal veelvoorkomende soms-dagen en daaraan ook een maximum stellen vanwege al die brievenbussen moeten lezen.

    • Haha, erg grappig, wordt wel erg ingewikkeld zo.

      “Nieuwe stickers moeten wat toevoegen om bestaansrechten te krijgen.”
      Heb je het artikel wel gelezen, SC?
      Het bestaansrecht staat daar toch echt heel duidelijk in omschreven.

  3. Zorg eerst maar voor een flinke boete voor de reclame die onterecht in de bus komt als je een nee/nee-sticker hebt.
    Nu moet je gaan klagen bij diegene die het in de bus stopt. Alsof dat helpt…

  4. Er wordt totaal niet stil gestaan bij alle banen die verloren gaan bij de uitgever (of zelfs failliet gaat), de jonge bezorgers die een zakcentje verdienen maar dit grotendeels zien verdwijnen.
    Daarnaast onthoudt je de inwoners van Nieuwegein van lokaal nieuws, want er zijn grote groepen inwoners welke niet zo eenvoudig maar alles op internet kunnen vinden of hiertoe beschikking hebben.
    De gemeente heeft volgens mij de verplichting hun inwoners altijd van informatie te voorzien, wat bij dit voorstel zal verdwijnen.

    Ik mag hopen dat dit belachelijke voorstel niet goedgekeurd wordt, want hier zullen alleen maar verliezers uitkomen.
    Of dat u de lokale huis aan huis krant buiten beschouwing zult laten.
    Mensen die bewust voor het milieu kiezen, hebben namelijk al geregeld dat ze geen krant en/of reclame willen ontvangen d.m.v. een nee/nee of nee/ja sticker.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren