Zwerfafval is een bron van ergernis voor veel inwoners. Het oogt rommelig en is schadelijk voor de natuur. Het is een hardnekkig probleem, wat niet zonder landelijke maatregelen opgelost kan worden. D66 werkt aan een groen en gezond Nieuwegein. Daarom roepen D66, GroenLinks, PvdA, SP en het CDA de gemeente op om zich aan te sluiten bij de Statiegeldalliantie.
Meer inzetten op recycling
Nieuwegein zamelt steeds meer afval gescheiden in. Ook wordt op veel flessen statiegeld geheven. Een goede zaak wat de partijen betreft: veel afval kan als grondstof dienen voor nieuwe producten. Op kleine plastic flesjes en blikjes wordt geen statiegeld geheven. Dat kan volgens de D66, GroenLinks, PvdA, SP en het CDA beter wel, het levert namelijk veel herbruikbaar plastic en blik op.
Ook statiegeld op kleine flesjes en blikjes
Op 15 maart aanstaande vergadert de Tweede Kamer over de kosten en effecten van statiegeld op kleine flesjes en blikjes. Diverse consumenten- en milieuorganisaties, vakbonden, bedrijven en overheden uit Nederland roepen de Tweede Kamer op om ook statiegeld op kleine flesjes en blikjes te introduceren. Zij hebben zich georganiseerd in de Statiegeldalliantie.
De fracties van GroenLinks, PvdA, SP en CDA roepen samen met initiatiefnemer D66 de gemeente op om zich ook aan te sluiten bij deze Statiegeldalliantie. Dat gebeurt tijdens de raadsvergadering aanstaande maandagavond.
Lijsttrekker van D66 Nieuwegein Tom Verhoeve verwacht veel van de effecten van statiegeld. In landen als Duitsland, Noorwegen en Denemarken is al een statiegeldsysteem voor kleine flessen en blikjes. “Met als gevolg dat het aandeel van flesjes en blikjes in het zwerfafval daar sterk is verminderd,” aldus Verhoeve. Het leidt mogelijk zelfs tot een lagere afvalstoffenheffing. “Als je niks weggooit, hoef je ook niks op te (laten) ruimen. Winst voor milieu en portemonnee dus.”
Goed te lezen dat minimaal 51% van de gemeenteraad van Nieuwegein een probleem ziet. Maar, wat gaan deze partijen lokaal zelf doen om het zwerfvuilprobleem op te lossen?