Custardtaartjes met aardbeien

Juni is de aardbeienmaand bij uitstek. Aardbeien van de koude grond zijn nu volop verkrijgbaar en betaalbaar. We beginnen juni met een heerlijk toetje met aardbeien, gecombineerd met ouderwetse custard en een bodempje van verkruimelde koekjes. Heerlijke combinatie, leuk toetje om te zien en een prima gelegenheid om je restjes koekjes te gebruiken.

Voor 4 personen:
150 g koekjes naar keuze*
1 eetlepel kristalsuiker
1 eetlepel cacaopoeder
1 theelepel citroensap
60 g boter
40 g custardpoeder
30 g suiker
500 ml melk
250 g aardbeien

Extra: 4 platte ovenschaaltjes; bakpapier; plastic (brood)zak; deegroller

Neem een stuk bakpapier dat even lang als breed is en knip het in vier even grote vierkanten.
Leg een ovenschaaltje op zijn kop en vouw het bakpapier eroverheen zodat het de vorm van het schaaltje krijgt.
Bekleed ieder schaaltje met het voorgevormde bakpapier en zet ze tot gebruik weg.
Smelt de boter in een ruime schaal in de magnetron, leg er een bordje op tegen het spetteren.
Doe de koekjes in de plasticzak en rol met de deegroller over de zak zodat de koekjes verkruimelen.
Roer de koekkruimels samen met de suiker, de cacao en het citroensap door de gesmolten boter.
Verdeel dit mengsel over de vier bekleedde ovenschaaltjes en druk goed aan met de bolle kant van een lepel of gewoon met de vingers.
Roer de suiker, het custardpoeder en een scheut melk tot een papje zonder klontjes.
Verhit de rest van de melk in de magnetron of op de kookpit.
Schenk het custardpapje, al roerend met een garde, bij de hete melk.
Breng de melk weer aan de kook op de kookpit (pas op voor aanbranden) of in de magnetron en laat 1 à 2 minuutjes doorkoken tot de custard is gebonden.
Haal van de pit en roer nog even flink door.
Verdeel de pudding over de ovenschaaltjes en strijk een beetje glad.
Terwijl de pudding wat afkoelt de aardbeien wassen, uit laten lekken en in plakjes snijden.
Verdeel de aardbeien over de schaaltjes en leg ze naar eigen smaak op de pudding.
Laat de taartjes afkoelen.
Haal voor het serveren het bakpapier voorzichtig van de nu opgesteven taartjes en leg de taartjes op een bordje.
Bestrooi met poedersuiker of garneer met slagroom.

*Voor de koekjesbodem kun je één soort koekjes nemen (biskwie, countrykoekjes of volkoren koekjes) maar ook een mengsel van wat je nog in je trommeltjes hebt. De koekjes mogen best wat aan de oude kant zijn, maar niet muf smaken. Gebruik naast de genoemde koekjes gerust de restjes speculaas, bastogne, boterkoekjes, krakelingen en lange vingers.

Nagerecht
Tijd ca. 25 minuten + afkoelen en opstijven
Bron: eigen variatie op recept uit Allerhande 6-2006

Tip
In plaats van vier kleine kun je op dezelfde wijze één grotere taart maken. Gebruik dan een springvorm (ca. 24 cm doorsnede) en bekleed ook deze eerst met bakpapier.

Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren