Cursus Van Pythagoras tot Pascal

“Een reis door de geschiedenis van de wiskunde voor niet-wiskundigen”

Wiskunde is een verplicht vak op de moderne middelbare school. Het lijkt bovendien of je voor bijna elke moderne baan wel iets van wiskunde moet weten. Maar waar komen de onderwerpen die in dit schoolvak centraal staan eigenlijk vandaan? Zijn ze als één blok “wiskunde” kant-en-klaar in de schoolboeken gevallen zo’n anderhalve eeuw geleden, of heeft de wiskunde zelf een lange en grillige geschiedenis doorgemaakt, waarvan alleen het resultaat “opgeschoond” in de boeken te zien is?

Wat hebben de oude Grieken eigenlijk te maken met dit schoolvak? En is dit vak werkelijk de “trots van de Westerse beschaving” (zoals eeuwenlang beweerd is) of wordt daarmee de rol van de rest van de wereld schromelijk onderschat?

In deze cursus bekijken we een aantal onderwerpen uit de geschiedenis van de wiskunde van de alleroudste Oudheid tot aan nu, op zo’n manier en op zo’n niveau dat iedereen met een havo-achtergrond wiskunde daar plezier aan kan beleven.

Voor meer informatie en inschrijven, kunt u op de website kijken van de Volksuniversiteit Utrecht onder Lichaam en Geest. De lessen worden gegeven in Utrecht, Het Stedelijk Gymnasium, Ina Boudier Bakkerlaan 7. Start is op dinsdag 15 november van 19.30 tot 21.30 uur.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk