Crossbuns voor Pasen

Deze traditionele Engelse paasbroodjes, met het kruisje bovenop, worden gegeten bij het Paasontbijt of bij de Paasbrunch. Door het gebruik van de koekkruiden hebben ze qua smaak iets weg van ontbijtkoek, de structuur van de broodjes doet echter weer denken aan een stevig, cakeachtig bruin bolletje. Ze zijn in ieder geval erg lekker en vullen goed. Je kunt ze maken met de broodbakmachine of met de hand en je huis gaat er heerlijk van ruiken.

Voor 9 tot 12 stuks:
2 ½ dl warme melk
40 g boter
1 klein ei (biologisch of vrije uitloop)
500 g zelfrijzend bakmeel
1 zakje gedroogde gist (7 g)
1 ½ thl koekkruiden
1 thl kaneelpoeder
75 g rozijnen
50 g sukadeblokjes
70 g suiker (riet- of kristalsuiker)
jam naar keuze (om de broodjes mee te bestrijken)

Voor de kruisjes op de broodjes:
50 g bloem
1 eetl suiker (riet- of kristalsuiker)
3 eetl water (of 2 water en 1 citroensap)

Extra: zeef; broodbakmachine; vierkant bakblik van ca. 20x20cm of rechthoekig bakblik van ca. 20x30cm; spuitzak met kleine, ronde spuitmond; bakkwastje.

Was de rozijnen met wat heet water en laat ze uitlekken in een zeef.
Verwarm de melk, snij de boter in blokjes en meng melk en boter door elkaar tot de boter gesmolten is.
Giet het in de emmer van de broodbakmachine, breek het ei erboven en roer dit even los.
Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel met de gist, koekkruiden, kaneelpoeder, rozijnen, sukade en suiker en “giet” dit ook in de emmer van de broodbakmachine.
Stel de machine in op het deegprogramma (ca. 1 ½ uur).
Als het deeg gerezen is, het op een met bloem bestoven werkvlak leggen en de lucht eruit duwen.
Verdeel het deeg in negen of twaalf gelijke stukken en vorm er bollen van.
Vet één van de bakblikken in met een keukenpapiertje met wat olie en leg de bollen in rijtjes naast elkaar in het bakblik.
Leg een stuk folie of een schone theedoek over de bakvorm en laat de broodjes nog ca. 30 minuten op een warme, tochtvrije plaats narijzen.
Verwarm de oven voor tot 200°C.
Meng voor de kruisjes op de broodjes de ingrediënten tot een spuitbare pasta en doe het in de spuitzak.
Spuit de deegpasta kruiselings over de broodjes.
Schuif de bakvorm in het midden van de oven en bak de broodjes eerst ca. 20 minuten op 200°C.
Verlaag dan de temperatuur naar ca. 175°C en laat nog 10 tot 12 minuten bakken tot de broodjes goudbruin zijn.
Pas op! De broodjes kunnen snel te bruin worden, als je dat aan ziet komen vouw je tussentijds losjes een stuk aluminiumfolie over de bakvorm.
Haal de broodjes meteen uit de oven en bestrijk ze met een kwastje met jam zodat ze mooi gaan glimmen.
Laat ze op een rooster afkoelen en serveer ze bij het Paasontbijt.

Traditioneel broodgerecht
Tijd ca. 2.15 uur.
Bron: “Versgebakken!” door Louise Pickford.

Tip
> Om de broodjes met de hand te maken kneed je alle ingrediënten met een keukenmachine, mixer of met de hand tot een elastisch deeg. Laat het deeg in een kom, onder een theedoek, op een warme plaats 1 uur rijzen. Handel verder als hierboven beschreven.
> Je kunt de broodjes ook los van elkaar maken. Leg de bollen deeg dan op een bakplaat in plaats van in een bakvorm.

Weetje
In veel landen met een Christelijke traditie worden Hot Crossbuns tijdens Pasen, maar ook al op Goede Vrijdag gegeten. Het kruisje op het brood staat symbool voor de kruisiging van Christus. Rond deze broodjes bestaat veel bijgeloof. Met name als ze op Goede Vrijdag zijn gebakken zouden ze op veel gebieden heil en bescherming bieden. Sommige mensen geloven dat je het broodje pas op mag eten als je eerst het kruisje bovenop hebt gekust.

Vragen, opmerkingen of suggesties? Of hebt u ook een leuk recept voor deze rubriek? Mail naar olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren