Criminele jeugdgroep mishandelde Nieuwegeinse jongeren en handelde in softdrugs

Een 17-jarige jongen die door drie leeftijdgenoten in elkaar wordt getrapt en geslagen en met messen wordt bedreigd. De jongen gaat knockout. Zijn jas en schoenen worden afgepakt en zijn telefoon wordt kapot gesmeten. “Hebben die jongens van ‘Geina Beweegt’ niets anders te doen dan leeftijdgenoten het leven zuur te maken”, vroeg de officier van justitie zich vandaag af in de Utrechtse rechtbank.

Zes Nieuwegeinse jongens die volgens het Openbaar Ministerie deel uitmaakten van de criminele jeugdgroep ‘Geina Beweegt’ staan deze week terecht voor een reeks gewelddadige afpersingen, zware mishandelingen en de vernedering van jonge plaatsgenoten. Meerdere leden van de groep worden bovendien verdacht van handel in hasj en wiet onder jongeren. Drie van de verdachten waren destijds minderjarig. Hun zaken werden daarom achter gesloten deuren behandeld.

Skatebaan
Het gewelddadige incident waar de officier van justitie over sprak, vond plaats op 13 mei 2022 bij de skatebaan aan de Galecopperlaan. Eén van de drie daders maakte een afspraak met het slachtoffer om een probleem tussen hen beiden uit te praten.

De jongens hielden een mes tegen de keel van het slachtoffer en stompten en trapten hem tot hij op de grond viel. Terwijl hij lag schopten ze hem tegen zijn hoofd en lichaam. De jongen raakte even bewusteloos, maar krabbelde weer op. “Ik maak je familie dood. Als je met de politie praat ben je de lul”, kreeg hij te horen.

Vlak voor ze vertrokken kreeg hij van een van de jongens een klap op zijn hoofd, waardoor hij opnieuw buiten westen raakte. Zijn jas, vest, schoenen en petje was hij kwijt. Zijn telefoon was vernield. Hij raakte ernstig gewond en heeft nog altijd last van oorsuizen.

Vernedering
Een dag later is het opnieuw raak als een ander lid van de groep een jongen bedreigt. “We mogen doen met je wat we willen’, kreeg hij te horen. Er zou een brandende sigaret in zijn nek zijn gedrukt en hij moest zijn schoenen uitdoen en afgeven.

Een kwetsbare jongen is een maand later het volgende slachtoffer. In een tunneltje onder de woningen tegenover winkelcentrum Muntplein komen meerdere leden van de groep om hem heen staan. Hij moet op zijn knieën gaan zitten en wordt met een broeksriem op zijn rug geslagen, op zijn achterhoofd gestompt en geschopt.

Om de vernedering compleet te maken wordt hij bespuugd en wordt het incident gefilmd. Hij moet zijn telefoon, horloge, ring en geld afgeven. Zijn bankpasje en ID-kaart worden in het water gegooid.

Eén van de minderjarige jongens uit de groep zou in het najaar van 2022 ook nog iemand zo hard in het gezicht en tegen het achterhoofd hebben geslagen dat die bewusteloos raakte.

Hitler en Spook
De mishandelingen en afpersingen werden door de groepsleden in wisselende samenstelling gepleegd. Volgens de officier van justitie was een 27-jarige man met de bijnaam ‘Hitler’ de leidende figuur binnen de groep. Hij handelde in hasj en wiet en werd daarbij geholpen door zijn vriend ‘Spook’.

De anderen zouden als loopjongen zijn gebruikt om de softdrugs naar klanten te brengen en joints te draaien. Op de drugszakjes zaten stickers met de naam ‘Geina beweegt’ en klanten konden bestellingen plaatsen via het Snapchat-account ‘Geinaopsnap’.

Toen de politie bij ‘Hitler’ thuis een inval deed, waren daar meerdere leden van de groep aanwezig. Er werd 130 gram hasj en wiet aangetroffen. Ook lagen er 82 joints en tien weegschaaltjes. Er stond een tas vol stickers van ‘Geina beweegt’ en er lag het nodige verpakkingsmateriaal. De telefoon van ‘Hitler’ stond vol chats die te maken hadden met drugshandel.

Eigen rol kleiner maken
De meeste verdachten legden bij de politie een gedeeltelijke bekentenis af. In de rechtszaal maakten ze vrijwel allemaal hun eigen rol kleiner dan die volgens het OM was geweest. Zo hadden vooral anderen de hardste klappen en schoppen uitgedeeld.

‘Hitler’ beweerde dat hij stoned op de bank had gelegen terwijl anderen met zijn telefoon bezig waren. En ‘Spook’ was vooral vanwege de vriendschap bij de groep gekomen en had als tussenpersoon af en toe iets bezorgd of een klant doorverwezen.

Onveiligheid
De officier van justitie nam het de verdachten vooral kwalijk dat ze voor veel onveiligheid hebben gezorgd onder jongeren en zich met hun handel in softdrugs ook vooral op de jeugd richten. “Je zult maar jongere zijn in Nieuwegein en deze man en zijn vrienden tegenkomen. Je moet je veilig kunnen voelen”, betoogde de officier.

De meeste verdachten hebben na hun aanhouding enkele weken tot maanden in voorarrest gezeten in een P.I. of jeugdinstelling. Daarna konden ze onder toezicht en begeleiding van de reclassering of jeugdreclassering hun proces afwachten. Dat laatste zou bij hen al voor een positieve gedragsverandering hebben gezorgd.

Wat de officier van justitie betreft hoeven ze niet opnieuw te worden vastgenomen. Zij eiste grotendeels voorwaardelijke straffen. Sommige verdachten zouden zich moeten laten behandelen. In een aantal gevallen moeten er schadevergoedingen aan de slachtoffers worden betaald.

De rechtbank neemt drie weken de tijd om tot beslissingen te komen. Op 12 april volgt de uitspraak in alle zaken.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht / Riks Ozinga

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren