Een mooi, zacht smakend Italiaans eiergerecht dat oorspronkelijk met salami wordt bereidt. Voor de vegetariërs onder ons heb ik de salami vervangen door vegetarische gerookte ham. Paprika en room zijn extra toegevoegd. Voor 4 personen
4 eetlepels olijfolie
125 g vegetarische gerookte ham (Albert Heijn)
2 rode uien
1 rode paprika
1 courgette
4 eieren, vrije uitloop of biologisch
2 eetlepels Italiaanse kruiden (zakje a 20 g), fijngesneden
100 g Hollandse geitenkaas, geraspt
zout en versgemalen peper Extra: lage ovenschaal (liefst rond)Verwarm de oven voor op 200 °C.
Beboter de ovenschaal.
Snij de vega-ham in reepjes.
Pel de uien en snij ze in dunne ringen.
Was de paprika, verwijder de zaadjes en de zaadlijsten en snij de paprika in kleine reepjes.
Was de courgette, verwijder het restje van de steel, snij een klein plakje van de onderkant en snij de courgette eerst in plakjes en dan in reepjes.
Verhit in een koeken- of hapjespan de olijfolie en bak de uienringen, de courgette- en paprikareepjes, al omscheppend, in ca. 5 minuten beetgaar.
Haal de pan van de kookpit en schep voorzichtig de hamreepjes door de groenten.
Schep de groenten in de ovenschaal en druk een beetje aan.
Klop de eieren los met de kruiden, 50 g van de geitenkaas en zout en peper naar smaak.
Schenk het eimengsel over de groenten.
Strooi de rest van de kaas erover.
Schuif de schaal op één richel onder het midden in de oven en laat de frittata in 25-30 minuten goudbruin worden.
Serveer de frittata in punten met daarbij gebakken krieltjes en een geurige salade op basis van rucola.
Ook heerlijk met grof vloervolkorenbrood in dikke plakken. Vegetarisch hoofdgerecht.
Tijd ca. 20 min + 25-30 min. oventijd
Bron: Allerhande april 2008 (bewerkt) Tips
– Voeg eventueel 1 of 2 tenen knoflook toe tijdens het fruiten van de groenten.
– Geen rode uien in huis? Witte kan ook, maar de rode zijn wat minder scherp.
– Geen verse Italiaanse kruiden? 1 volle eetlepel gedroogde kan ook.
– Eigenlijk moest de courgette in plakjes, maar uit ervaring weet ik dat met name kinderen (ook grote) plakjes te “vellerig” vinden. Derhalve snij ik courgette vrijwel altijd in reepjes of blokjes. Weetje
Het gerecht Frittata komt oorspronkelijk uit Italië waar het vroeger veel op het platteland werd gegeten. Het is een beetje een kruising tussen een omelet, een pizza en een pannenkoek. Het wordt gemaakt van de restjes van de vorige dag zoals groenten en pasta. Er gaat in ieder geval altijd ei, kaas, ui en kruiden in. De Fritattata wordt op een lage stand gebakken tot de kaas gesmolten is, waarna men het gerecht in punten snijdt en eet met bijvoorbeeld Ciabatta.
Een prima manier om restjes te verwerken. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton. Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.