Coronavirusdeeltjes in rioolwater

Corona is bezig aan een opmars, dit blijkt uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het landelijk gemiddelde van het aantal virusdeeltjes in het riool is 20 procent hoger dan de week ervoor. Een woordvoerder van het RIVM laat eten dat er nog geen reden is tot paniek en zegt ook niet te weten of de stijging doorzet. Het is niet bekend waarom het aantal virusdeeltjes is gestegen.

Toename coronadeeltjes in het riool
In Nederland zijn er ruim 300 rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI (Rioolwaterzuiveringsinstallatie)’s) die het rioolwater uit een gebied zuiveren. In de provincie Utrecht zijn 23 plekken waar het rioolwater wordt getest op de virusdeeltjes. Het RIVM ontvangt meerdere keren per week van alle zuiveringen monsters van het vuile rioolwater. Deze worden in het laboratorium van de Nationale Rioolwatersurveillance (NRS) van het RIVM onderzocht op coronavirusdeeltjes.

Het aantal coronadeeltjes in het riool neemt toe, maar er zijn juist minder mensen met met een positieve coronatest. “Er is inderdaad een stijging van het aantal virusdeeltjes, maar het is feitelijk niet heel erg hoog.” Daarom gaan er vooralsnog geen alarmbellen af bij het RIVM.

Bovendien gaat het om een minder ziekmakende variant, aldus de woordvoerder. “Dat zien we ook in de piek van eind vorig jaar. Dat was dezelfde variant en die was veel hoger dan dat het nu is. Maar dat zorgde niet voor een grote stijging van het aantal ziekenhuisopnames.

Of er maatregelen komen als de stijging doorzet kan nog niet worden gezegd, maar het klinkt vooralsnog niet dat de stijging gaat lijden tot het nemen van maatregelen zoals enkele jaren geleden. Wel wordt gewaarschuwd om op te passen met kwetsbare groepen: ‘Als je ziek bent, ga dan niet bij je opa of oma langs.’

In onze regio troffen onderzoekers in de regio Zeist de meeste coronavirusdeeltjes aan (2.200,4 x 100 miljard), gevolgd door Driebergen en Leidsche Rijn. Voor Nieuwegein liggen het aantal coronavirusdeeltjes per 100.000 inwoners op 546,5 x 100 miljard. Dat is een vierde van Zeist.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren