Hoewel het virus wereldwijd aan het afzwakken is en de regels langzaam minder streng worden, lijden nog steeds veel bedrijven aan de gevolgen van de pandemie. De grotere bedrijven zullen het hoofd wel boven water houden, maar de kleinere bedrijfjes, de mkb’ers en de zzp’ers hebben het zwaar. Gelukkig heeft de Nederlandse overheid regelingen in het leven gebracht om deze groepen te steunen. Zo is er voor zzp’ers de TOZO-regeling in het leven gebracht. Dit is simpelweg een regeling waarmee je eenvoudiger en versneld een uitkering aan kunt vragen. Voor mkb’ers zijn er nog meer regelingen waar je gebruik van kunt maken. Welke zijn dit? Wij hebben de belangrijkste op een rijtje gezet.
Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)
Heb jij mensen in dienst? Dan is de NOW wellicht van toepassing op jouw bedrijf. Als jij namelijk verwacht minstens 20% minder omzet te draaien over een periode van 3 maanden, dan kun je aanspraak maken op een tegemoetkoming in de loonkosten. Zo hoef je niemand te ontslaan.
De TOGS
Voor mkb-bedrijven die direct getroffen zijn door de maatregelen van de overheid is de TOGS in het leven geroepen. Je kan hier aanspraak op maken als je bijvoorbeeld eigenaar van een restaurant of hotel bent, dat tijdelijk of noodgedwongen heeft moeten sluiten. Deze ondernemers kunnen een tegemoetkoming van 4.000 euro krijgen. Deze vraag je aan bij de RVO. Deze instantie beoordeelt je aanvraag binnen drie weken.
De BMKB-C regeling
Als laatste regeling: de BMKB-C regeling. Met deze regeling kunnen ondernemers sneller en gemakkelijker geld lenen. Dit geldt voor uitbreiding van kredieten, maar ook voor nieuwe kredieten, zoals bijvoorbeeld een zakelijke hypotheek. De aanvraag doe je niet zelf, maar gaat via een geaccrediteerde financier. Op zakelijkbankieren.nl vind je meer informatie over het openen van een zakelijke rekening en zakelijk lenen.
Kortom, de overheid steunt de kleine ondernemers. De overige regelingen vind je op de website van de KvK. We raden je wel aan om zelf ook eens te kijken waar je de schade beperkt kunt houden. Denk bijvoorbeeld aan je zakelijke hypotheek berekenen en kijken of er mogelijkheden liggen voor je bedrijf.