Voor het geval u het niet wist: de afvalwereld is in beweging en Nieuwegein loopt achter. Daarom is er nu het gemeentelijk ‘Grondstoffeninzamelplan 2017-2020′ dat burgers via normatieve gedragsbeïnvloeding moet verleiden tot betere scheiding van afval. Zodat er minder restafval overblijft en meer grondstoffen ‘gered’ worden voor hergebruik. Eenvoudiger gesteld: alleen wat niet herbruikbaar is mag nog in de grijze bak als restafval.
Wierpen wij in 2015 maar liefst 225 kilogram restafval per bewoner per jaar in de grijze container, in 2020 mag dat nog maar 121 kilogram zijn. Bureau de Jonge milieu advies berekende tot op de komma nauwkeurig wat welke maatregel in het plan oplevert.
Zo daalt de restafval naar 219,90 kilo per jaar als de gemeente gratis een extra groene container levert. Dit kost de gemeente overigens wel 0,22 eurocent per huishouden per jaar. Structurele communicatie over afvalscheiding levert niets op, maar kost de gemeente wel 2,00 euro per huishouden per jaar.
Hét toverwoord voor het terugbrengen van restafval is het zogenaamde Omgekeerd Inzamelen. Dat houdt kort gezegd in dat de gemeente de herbruikbare grondstoffen komt ophalen, maar dat u de restafval zelf naar een ondergrondse container dient af te voeren. Met als gunstig neveneffect dat inwoners elkaar beter leren kennen door intermenselijke contacten rond de container. Voor minder zelfredzame inwoners wordt naarstig gezocht naar een zogenaamde maatwerkoplossing.
Elke inwoner krijgt een pas voor het recyclestation (lees: gemeentewerf) voor het afvoeren van takken, stronken en grof afval. Dit om afvaltoerisme van burgers uit omliggende gemeenten, die hun afval stiekem in Nieuwegein willen dumpen, te voorkomen.
In het najaar plaatst de gemeente bladkorven voor het inzamelen van bladafval. De gemeente verwacht een positief effect. Misschien gaan inwoners dan ook wel spontaan het trottoir vegen.
Iedere inwoner krijgt een extra groene container én een PMD container voor plastic, metaal en drankkartons. Voor inwoners die dit containerpark niet kwijt kunnen op hun perceel, wordt nog een oplossing gezocht. Dat is goed mogelijk: de gemeente doet immers al aan containermanagement.
Natuurlijk zijn er altijd mensen die het afval niet willen scheiden. Zij gaan mogelijk betalen voor een extra grijze container.
Afvalambassadeurs, ook wel verhalenvertellers genoemd, zullen de inwoners warm maken voor het scheiden van afval. Mogelijk tijdens bijeenkomsten in huiskamerprojecten.
Afvalcoaches worden belast met handhaven. Zij gaan steekproefsgewijs deksels oplichten om te controleren of zich herbruikbare grondstoffen in de grijze container bevinden. Bij de ondergrondse containers handhaven ze op dumping van afval (dat is als het afval niet in, maar naast de container staat). Handhavers kúnnen mensen zijn met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Het is onduidelijk of de doelstelling – 75 % hergebruik van afval – gehaald wordt. Bovendien wordt er nu al bij nascheiding van restafval een hergebruik van 73% gescoord. Hoe dan ook: de gemeente gaat het natuurlijk allemaal monitoren.
Ik heb er nu al zin in.
Lees hier meer columns van Willeke Stadtman.
REDACTIE:
Maatregelen tussen medio 2017 en 2020
In de periode tussen half 2017 en 2020 voert de gemeente stapsgewijs nog een aantal maatregelen uit die meer voorbereidingstijd vergen. Inwoners worden over deze maatregelen steeds van te voren geïnformeerd.
In willekeurige volgorde:
- De containers voor gft worden in de zomermaanden elke week aan huis geleegd.
- Er komen in de herfst ook extra bladkorven in de wijk.
- Bewoners van hoogbouw (flats) kunnen een verzamelcontainer voor gft aanvragen. Als er meerdere bewoners in een buurt belangstelling hebben, wordt de verzamelcontainer geplaatst. De belangstellenden krijgen daarvoor een toegangspas.
- De openingstijden van het recyclestation worden tevens verruimd.
- Ook het aantal ondergrondse verzamelcontainers glas en papier wordt uitgebreid.
- Daarnaast komt er een aantal Micro-afvalbrengstations bij winkelcentra waar cartridges, spaarlampen en kleine elektronische apparaten ingeleverd kunnen worden.
- Handhavingsacties worden uitgevoerd om te controleren of de grondstoffen en het restafval op de juiste manier zijn gescheiden.
- De gemeente onderzoekt de kansen en mogelijkheden van scheiden van afval aan de bron en van het na scheiden. Ze legt de uitkomsten daarvan begin 2018 voor aan de raad zodat daaruit een keus gemaakt wordt.
Ook ik heb zin in het scheiden, maar ik zou wel graag meer duidelijkheid willen over wat wanneer opgehaald wordt en wat waarin mag. Ik blijf de communicatie daar gebrekkig in vinden. En moet ik straks met mijn restafval naar de gemeentewerf, of komen ze nog de grijze container legen en kost dat nou wel of niet geld…? Ik doe mijn best, maar veel snap ik er nog niet van…
Op de gemeentewerf kan men géén afval brengen!!! (Utrechthaven 1)
Dit is alleen mogelijk op het recyclestation van RMN (afvalbrengstation) Utrechthaven 5
De bevolking van onze stad is momenteel snel aan het verouderen. Leuk allemaal voor jonge en gezonde inwoners. Sinds kort staat voor A Capella ook zo’n pasjescontainer. Werkt niet voor bejaarden zoals mijn moeder. Dus is de mantelzorger de afvalwegbrenger. Pasje weer zoek of toevallig niet aanwezig door meerdere mantelzorgers moet je de zak mee naar huis nemen of ergens anders in nog pasloze container doen. Wat een gedoe gaat dat in de toekomst wel niet worden met heel veel bejaarden in Nieuwegein.