Hebben de Britten jaren gewerkt aan het verlaten van de Europese Unie, hebben ze de Brexit eindelijk per 1 januari voor elkaar, zitten wij hier ongevraagd opgescheept met een Britse variant die hier niets te zoeken heeft. Die nergens iets te zoeken heeft en al helemaal niet in de Europese Unie. Een variant die bovendien veel besmettelijker is dan het ‘gewone’ Coronavirus.
Het moet gezegd: Rutte was er dit keer snel bij. Op 20 december 2020 werd een vliegverbod ingesteld vanuit het Verenigd Koninkrijk en wel tot 1 januari. Dit krachtige besluit had een levensduur van twee dagen. Op 23 december mochten de vliegtuigen weer op Schiphol landen. Passagiers dienden wel een negatieve coronatest te overleggen vóór ze aan boord gingen. Die test mag niet ouder zijn dan 72 uur. Wie raakt er nu besmet in 72 uur? Probleem opgelost.
Zij het dat de Britse variant inmiddels vaste voet heeft gekregen op Nederlandse bodem. Van alle besmettingen wordt inmiddels 10% door deze variant veroorzaakt.
De beroering onder de almaar uitdijende groep virologen, die onze talkshows bevolken, was groot. Volgens van Dissel was er ‘geen reden voor blinde paniek’, maar juist het ontkennen van blinde paniek doet mij het ergste vermoeden.
Het Outbreak Management Team (OMT) luidde de alarmklok: het was de hoogste tijd voor het instellen van een avondklok. Dat was slikken voor Rutte. Hij heeft immers liever dat mensen zelf begrijpen dat thuis blijven betekent dat je zoveel mogelijk thuis moet blijven, omdat er te lande een virus rondwaart. Maar hij maakte het klip en klaar duidelijk tijdens de persconferentie van 20 januari jl.: de bodem van de gereedschapskist was bereikt. De snoeischaar, de zaag, het meetlint, diverse lijmsoorten, de hamer en de doekjes voor het bloeden: allemaal tevergeefs ingezet, en nu lag er op de bodem alleen nog een avondklok.
Helaas was het kabinet vergeten om het invoeren van een avondklok preventief op te nemen in de Coronawet. En nu rest Grapperhaus niets anders dan een beroep te doen op de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag; met een beroep op artikel 8 lid 1 juncto 3, kan hij ‘vertoeven in de open lucht’ beperken in uitzonderlijke omstandigheden. Daar moet de koning ook voor tekenen.
Ik had eigenlijk gehoopt dat ik de uitkomst van het kamer debat over de avondklok mee had kunnen nemen in deze column. Maar toen ik net nog even naar het live uitgezonden debat keek, zag ik aankomen dat het nog een hele lange zit gaat worden.
Vermoedelijk wordt er ook nog zwaar gepolderd over de aanvangstijd van de avondklok om zo nog enkele minuten van vrijheid voor het volk bij elkaar te sprokkelen.
Intussen vraag ik me af de Wet buitengewone bevoegdheden ook voorziet in een listig artikel dat het met honderden tegelijk fysiek ‘kerken’ kan beperken. De situatie is er uitzonderlijk genoeg voor.
Klik hier voor de eerdere columns van Willeke Stadtman over dit onderwerp.