Je vraagt je af waar iedereen gebleven is, als je in Cityplaza bent. Het is er drukkend stil. Zonder overheidsingrijpen hebben winkels hun eigen openingstijden bepaald en sommige winkels hebben domweg hun deuren al gesloten.
Bij Karwei staat een streep op de grond. Daar moet je achter blijven als je wilt afrekenen. Ook mag er geen handcontact zijn. Geld moet met een zetje richting de kassière. Zij heeft de smoor in. Het is een drama, en ze verwacht dat Karwei binnenkort ook dicht gaat. Het is wel veel drukker dan anders. ‘Iedereen is aan het klussen geslagen.’ Dit lijkt me qua omzet een prettig bericht, maar dat is aan haar gezicht niet af te lezen.
Bij Albert Heijn is het erg rustig. Mensen schuifelen door de winkel, we knikken elkaar bemoedigend toe als we elkaar met ruime afstand passeren. Volgens een norse man is het mooi geen anderhalve meter. ‘Daar zijn die paden veel te smal voor.’
We stuiten op lege schappen. Gelukkig is er in Nieuwegein niemand die hamstert, mensen hebben die 20 pakken toiletpapier, die 40 blikken groente en die 10 kilo pasta gewoon nodig. Anders kochten ze het niet. En die voedselbanken vinden heus wel een oplossing voor de schaarste.
Strategisch winkelen is enorm in opkomst. Volgens een medewerker van Albert Heijn stormen er ’s morgens hordes klanten de winkel in, rechtstreeks koers zettend naar de artikelen die het eerste uitverkocht zijn. Klanten die inzetten op ‘kleinste kans op besmetting’ kiezen juist een later tijdstip, en nemen dan die lege schappen voor lief.
Ik las in de krant dat ons koopgedrag drastisch veranderd is: we kopen 48 keer meer toiletpapier, 20 keer meer tuinaarde, 36 keer meer toetsenbordreiniger (om jezelf niet te besmetten), 8 keer meer trampolinespringmatten, 23 keer meer halters en 72 keer meer badmintonnetten.
Zo krijgen we een mooi beeld wat Nederlanders in tijden van corona thuis zoal uitspoken. Albert Heijn voert vanaf maandag een boodschappenuurtje in voor mensen boven de 70, en wel tussen 7 en 8 uur ’s morgens als de schappen nog redelijk gevuld zijn.
Die babyboomers wordt ook altijd een hand boven het hoofd gehouden.
En wij dan?
Willeke Stadtman