Katern

Column SportID van de week: ‘Vrijwilligers zijn een uitstervend ras’

Vanaf nu schrijft elke week één van de medewerkers van SportID Nieuwegein een column in De Digitale Nieuwegeiner en op pen.nl. En zoals dat kán en mág bij een column kan en mag de medewerker, zonder een blad voor de mond te nemen, zijn of haar (al dan niet gepeperde) mening geven over dat wat opvalt, blij maakt of juist irriteert.

In deze tweede column valt de eer te beurt aan Jimte Poelman, sportpark manager Sportpark Galecop.

Jimte Poelman

Vrijwilligers zijn een uitstervend ras
Misschien kennen jullie ze wel, de buurtsportcoaches en sportpark manager van Nieuwegein, zichtbaar in hun oranje zwarte trainingspakken en altijd bezig om iedere inwoner van Nieuwegein te verleiden om in beweging te komen. Van 0 tot 100 jaar oud!

Mijn ervaring
Persoonlijk geniet ik enorm van de kracht van de Olympische Spelen. Jarenlang heb ik me vrijwillig ingezet als lid van de Olympische Vonken. Dit is een groep van enthousiaste ‘young professionals’ die zich belangeloos inzette om de Olympische Spelen in 2028, na 100 jaar, weer naar Nederland te halen. Helaas is dit niet gelukt, maar het heeft me wel veel inzichten gegeven over de successen en valkuilen van zo’n evenement.

En zo’n succes zag ik met eigen ogen toen ik in 2012 te gast was op de Olympische Spelen in Londen. De vele vrijwilligers die zich daar gedurende de Spelen inzette voor het algemeen belang, dat was werkelijk schitterend om te zien. Op elke hoek van de straat stond mensen van jong tot oud in paarse hesjes die mensen de weg wijzen. Prachtig praktijkvoorbeeld hoe vrijwilligers een cruciale bijdrage leveren aan een groot evenement.

Vrijwilligers en verenigingen
Dagelijks werk ik in mijn functie als sportpark manager op Sportpark Galecop met vrijwilligers samen. Veelal met bestuurders maar ook met; trainers, vrijwilligers die onderhoud verzorgen, administratieve werkzaamheden, etc. Het mooie van deze vrijwilligers is dat ze vaak echt een hart hebben voor de vereniging die ze ondersteunen.

Dit is (vaak) anders voor bijvoorbeeld vrijwilligers bij de Olympische Spelen, want die willen graag bijdragen aan het evenement. Deze vorm van vrijwilligerswerk past tegenwoordig mensen ook beter. Een afgebakende taak die tijdelijk is.

Ontwikkelingen
Hiermee wordt dan ook direct de uitdaging van veel sportverenigingen duidelijk. Want verenigingen zijn geen tijdelijke evenementen. Verenigingen zijn het gehele jaar door afhankelijk van vrijwilligers. Elke zaterdag ‘’moet’’ er iemand achter de bar staan en die witte lijnen op het voetbalveld, komen er ook niet vanzelf op.

Bij deze wil ik heel graag een grote pluim willen geven aan alle vrijwilligers die zich op structurele basis inzetten voor een vereniging. Helaas zie ik ook dat deze groep structurele vrijwilligers vergrijsd en dat verenigingen ophouden te bestaan wanneer deze groep (vanwege verschillende omstandigheden) moet stoppen.

Oproep
Mijn oproep is een persoonlijke vraag: is het voor u mogelijk dat ook u zich meldt als vrijwilliger bij uw vereniging? Het hoeft echt niet elke zaterdag te zijn van 08:00 tot 19:00, er zijn meer mogelijkheden.

Zelf ben ik vrijwilliger bij een scouting vereniging. En ook ik, als vader van twee kleine kinderen, zit niet te wachten op een taak die mij elke week de verplichting geeft er te moeten zijn. Vandaar dat ik, van oktober tot mei, elke laatste zaterdag van de maand te vinden ben in de bossen rondom het gebouw. Samen met een andere vrijwilliger ben ik daar om het bos gezond en vitaal te houden. Dit kost mij 8 zaterdagen per jaar, maar hierdoor draag ik ook een steentje bij en dat geeft mij een goed gevoel.

Ik ben ervan overtuigd dat dit ook voor u geldt als u zich aanmeldt als vrijwilliger.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk