Column SportID van de week: ‘Sportplezier voor iedereen!’

Misschien kennen jullie ze wel, de buurtsportcoaches en sportpark manager van Nieuwegein, zichtbaar in hun oranje-zwarte trainingspakken en altijd bezig om iedere inwoner van Nieuwegein te verleiden om in beweging te komen. Van 0 tot 100 jaar oud!

Elke week schrijft een van de medewerkers van SportID Nieuwegein een column in De Digitale Nieuwegeiner en op De Digitale Stad Nieuwegein. En zoals dat kán en mág bij een column kan en mag de medewerker, zonder een blad voor de mond te nemen, zijn of haar (al dan niet gepeperde) mening geven over dat wat opvalt, blij maakt of juist irriteert.

Deze week Esther Jansen: ‘Voor al het bewegen in de wijk Galecop en Batau, algemene informatie over verenigingen, informatie voor de nieuwsbrief verenigingen en vragen voor en over sportvrijwilligers.’

Sport ID

Sport ID

‘Sport is leuk! Voor de meeste mensen is dit inderdaad het geval, maar soms is het even niet zo leuk meer. Helaas gaat het dan niet meer om het sportieve gedeelte, waarin we gezond bezig zijn, maar over het mentale gedeelte. Hiermee bedoel ik niet alleen het mentale gedeelte van de sporter, maar ook van de supporter. Het gaat soms mis bij de supporters van een sporter doordat ze zich met het spel gaan bemoeien’.

‘Dit kan verbaal zijn, maar ook fysiek door middel van een serieuze vechtpartij. We willen allemaal lekker sporten en we genieten allemaal van onze kinderen als ze lekker sporten, dus laten we ook naar onszelf kijken hoe we ervoor zorgen dat iedereen plezier heeft’.

‘Zelf heb ik ook jarenlang training gegeven en dit gaf mij veel voldoening. Je leert zelf ook veel als je kinderen coacht. Bij deze kinderen zat ook een hele leuke ouder groep, dus ik heb geluk gehad. Nu sta ik wel eens te kijken bij een voetbalwedstrijd en hoor ik wat er allemaal geroepen wordt. Proberen de supporters hun team beter te laten spelen? Hebben ze in de gaten wat het doet in het veld als je niet zulke positieve dingen over het veld schreeuwt? Vooral bij kinderen merk je dat ze hier heftig op reageren. Sommige durven niet meer, maar anderen gaan ook op het veld agressief te keer. Hierdoor is het sportplezier minder en gaan ze uiteindelijk minder sporten. Veel kinderen tussen de 12 en 18 jaar stoppen met sporten, omdat ze het niet meer leuk vinden’.

‘Wat kun je doen als vereniging of sportaanbieder om te zorgen dat het sporten leuk blijft voor iedereen. Zorg ervoor dat je afspraken maakt met elkaar hoe je iemand kunt aanspreken op zijn gedrag. Je kunt dan altijd terugvallen op de afspraken die je gemaakt hebt binnen je vereniging. Je spreekt met elkaar uit wat je van iets vindt, je spreekt ook af in welke hoedanigheid je dit doet en je spreekt elkaar aan als je je niet aan de afspraken houdt’.

Heb je hulp nodig om een veilig sportklimaat te creëren bij jouw vereniging of sportaanbieder? Via het Sportakkoord zijn mogelijkheden om services aan te vragen. Heb je hier vragen over neem dan contact op met de buurtsportcoaches van SportID om te kijken wat er allemaal mogelijk is.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren