Column SportID van de week: ‘Sport en bewegen is zeker niet voor iedere Nederlander vanzelfsprekend!‘

Misschien kennen jullie ze wel, de buurtsportcoaches en sportpark manager van Nieuwegein, zichtbaar in hun oranje zwarte trainingspakken en altijd bezig om iedere inwoner van Nieuwegein te verleiden om in beweging te komen. Van 0 tot 100 jaar oud!

Elke week schrijft een van de medewerkers van SportID Nieuwegein een column in De Digitale Nieuwegeiner en op De Digitale Stad Nieuwegein. En zoals dat kán en mág bij een column kan en mag de medewerker, zonder een blad voor de mond te nemen, zijn of haar (al dan niet gepeperde) mening geven over dat wat opvalt, blij maakt of juist irriteert.

Deze week valt de eer te beurt aan Esther Jansen, buurtsportcoach Batau en Galecop: ‘Sport en bewegen is zeker niet voor iedere Nederlander vanzelfsprekend!’

‘Als buurtsportcoaches in Nieuwegein is het onze missie om zoveel mogelijk inwoners aan het bewegen te krijgen. Veel mensen lukt het zelf om te gaan sporten, maar er zijn ook niet-sporters die wél willen sporten, maar deze groep ervaart allerlei drempels om te gaan sporten of bewegen. Wij, de buurtsportcoaches, proberen met iedereen; gemeente, huisarts, fysiotherapeut, zorg- en welzijnsorganisaties zoveel mogelijk drempels weg te nemen.’

Sporten is duur
Een van de drempels is dat sommige mensen de contributie van een sportclub simpelweg niet kunnen betalen. Gelukkig proberen we in Nieuwegein hier wat aan te doen. Ervaar jij problemen? Dan kun je kijken of je in aanmerking komt voor een N-pas (https://www.wil-lekstroom.nl/extras/extras-nieuwegein/nieuwegein-stadspas) Of misschien heb je meer aan stichting leergeld (https://www.leergeldnieuwegein.nl) Door deze organisaties kunnen mensen met een kleine portemonnee toch lekker sporten/bewegen.

Mentale of lichamelijke problemen maken het moeilijk
Een andere drempel kan zijn dat mentale of lichamelijke problemen in de weg zitten om een eerste stap te zetten. Mensen met een beperking of chronische aandoening vinden het vaak lastig om een sport of beweegactiviteit te vinden die bij ze past. Als wijkbuurtsportcoach proberen we ook met de sportverenigingen/beweegaanbieders in een wijk een passend sport/beweegaanbod te creëren. De wijkbuurtsportcoach heeft contact met de organisaties in de wijk, waardoor we kunnen kijken voor wie en met wie een beweegaanbod kunnen organiseren met elkaar. Een mooi voorbeeld in de wijk Galecop is de samenwerking van SportID, lister-paulus-potterhage en PTRosé. Lister had het probleem dat bewoners niet konden sporten met elkaar, PTRosé heeft een mooie locatie en de buursportcoach zag een kans. Zo hebben we met elkaar een mooi beweegaanbod gecreëerd.

Hulp zoeken met beweging
De samenwerking met huisarts, prakrijkondersteuner of fysiotherapeut kan ook mensen verder helpen. Denise Eygendaal (topsportconsulent voor verschillende sportbonden) die op 3 november werd benoemd tot hoogleraar orthopedie aan het Erasmus MC, heeft een opvallende oproep. Artsen kunnen in hun behandelkamers een belangrijke rol vervullen in het activeren van mensen. Zij stelt de vraagt: “hoeveel beweegt u?” Is deze vraag moeilijk te beantwoorden of heeft iemand dan hulp nodig bij sporten en bewegen? In Nieuwegein verwijst de huisarts of fysiotherapeut dan door naar ons! De buurtsportcoach kijkt samen met de bewoner naar een passend beweegactiviteit. We starten met een beweegintake waarbij we gaan onderzoeken waar iemand gelukkig van wordt. Iets doen wat je leuk vindt is het begin van een leven lang sporten of bewegen, waardoor je een grotere kans hebt op een langer en (mentaal) gezonder leven.

‘Wil je ook graag een beweegintake of heb je vragen, stuur dan een mailtje: e.jansen@merwestein.nl. Ik help je graag verder!’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren