Katern

Column SportID van de week: ‘Gamen, een probleem. Of toch niet? ’

Misschien kennen jullie ze wel, de buurtsportcoaches en sportpark manager van Nieuwegein, zichtbaar in hun oranje-zwarte trainingspakken en altijd bezig om iedere inwoner van Nieuwegein te verleiden om in beweging te komen. Van 0 tot 100 jaar oud!

Elke week schrijft een van de medewerkers van SportID Nieuwegein een column in De Digitale Nieuwegeiner en op De Digitale Stad Nieuwegein. En zoals dat kán en mág bij een column kan n mag de medewerker, zonder een blad voor de mond te nemen, zijn of haar (al dan niet gepeperde) mening geven over dat wat opvalt, blij maakt of juist irriteert.

Bart de Waardt

Bart de Waardt

Deze week valt de eer te beurt aan Bart de Waardt: ”Wil je meer bewegen? Maak dan bij mij een afspraak voor een beweegintake. Ook kun je met al je vragen bij mij terecht als het gaat over je gezondheid en leefstijl. Daarnaast coördineer ik de Nationale Diabetes Challenge. Heb je of ken je iemand met diabetes? Misschien kan ik wat voor je betekenen.’

Gamen, een probleem. Of toch niet?

‘Bart! Kom je nog even naar beneden wat drinken?’ Dit was een kreet die ik vroeger regelmatig hoorde van mijn ouders (nu roept mijn vrouw), terwijl ik zat te gamen op mijn kamer. Mijn ouders vonden het wel een keer genoeg, maar zelf was ik er nog lang niet klaar mee. Na een paar keer roepen gaven ze het meestal op: ‘ach, hij voetbalt gelukkig ook nog veel buiten’ hoorde ik mijn moeder een keer zeggen.

Een herkenbare situatie van veel ouders kan ik mij zo voorstellen. Kinderen en jongeren die uren zitten te gamen en maar niet willen stoppen. Onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut heeft aangetoond dat een kleine 15% van de basis- en middelbare scholieren minstens 24 uur per week gamen. Dat zijn wel aardig wat uurtjes…

Helaas krijgt het gamen vaak een negatieve lading met soortgelijke nieuwsberichten, terwijl er ook veel positieve kanten zitten aan gamen. Zien we dat wel? Of zien we alleen een stilzittend persoon die voor ouders niet meer bereikbaar is?

Een kind ontwikkelt tijdens het gamen onder andere zijn of haar creativiteit, probleemoplossend vermogen, emotieregulatie, samenwerken en conditie. En nu hoor ik je denken, conditie?

Wist je dat gamen lang niet altijd betekent dat je stil achter een scherm zit?

Welkom in de wereld van Esports! Gamen waarbij kinderen uitgedaagd worden om te bewegen. De afgelopen jaren zijn er tal van ontwikkelingen gemaakt op het gebied van fysiek bewegen tijdens het gamen. VR brillen, Real Life Fortnite, E-biking, een interactieve Gamewall en nog veel meer.

Zou je dat wel eens met je eigen ogen willen zien en proberen? Schrijf je dan nu in voor de Esports Area op donderdag 26 september 2024. In samenwerking met House of Esports is er een evenement georganiseerd waarbij tal van game mogelijkheden voorbijkomen!

Oh, om nog even terug te komen op die momenten dat je kind (of man) niet luistert tijdens het gamen. Ga vooraf met elkaar in gesprek en maak duidelijke afspraken hoelang, wanneer en wat er gespeeld wordt. Zo creëer je duidelijkheid en daar wordt iedereen blij van.

Tot 26 september! Je kunt je hier aanmelden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk