College wil forse compensatie voor minima met hoge zorgkosten

Het Rijk schaft per 1 januari 2015 de tegemoetkoming voor chronisch zieken, gehandicapten en ouderen met een minimuminkomen af. Hierdoor moeten chronisch zieken en gehandicapten meer zorgkosten zelf gaan betalen. De gemeente Nieuwegein vindt het belangrijk om de toegang tot betaalbare zorg voor minima te waarborgen. Het college van B&W stelt de raad daarom voor om een nieuwe en uitgebreidere collectieve ziektekostenverzekering aan te bieden voor mensen met een laag inkomen. Dat wil zeggen de inkomensgrens van de ziektekostenverzekering omhoog van 110% naar 150% van het sociaal minimum en een verhoging van de gemeentelijke bijdrage in de premie. De gemeente krijgt hiermee de mogelijkheid om de verzekering aan een bredere doelgroep aan te bieden. De raad beslist op 30 oktober over het voorstel.

Via de collectieve ziektekostenverzekering kunnen mensen met een laag inkomen met korting een zorgverzekering afsluiten. Daarnaast kunnen zij in aanmerking komen voor een gemeentelijke tegemoetkoming in de premie van de aanvullende verzekering. ‘Met dit voorstel maken we de ziektekostenverzekering toegankelijker voor meer mensen én betaalbaarder voor minima. En kinderen zijn gratis meeverzekerd. De financiële drempel wordt hiermee verlaagd en het risico op onderverzekering beperkt. Met een stevige investering in de collectieve ziektekostenverzekering leveren we de beste bijdrage aan het herziene armoedebeleid’, aldus wethouder Martijn Stekelenburg van o.a. armoedebestrijding.

Als de raad instemt, kan iedereen met een inkomen tot 150% van het sociaal minimum per 1 januari een collectieve ziektekostenverzekering afsluiten bij Menzis. Het voordeel van de collectieve ziektekostenverzekering is voor minima dat zij gebruik kunnen maken van collectiviteitskorting op de basisverzekering en aanvullende pakketten. De verzekerde zou vanaf 1 januari 2015 kunnen kiezen uit twee pakketten voor de aanvullende verzekering: een middenvariant en uitgebreide variant. Het college stelt voor om gemeentelijke bijdrage in het middenpakket te verhogen van € 18,40 naar € 21,- en in het uitgebreide pakket vast te stellen op € 28,-. Het uitgebreide pakket biedt dekking voor ongeveer 95% van de meest voorkomende meerkosten onder chronisch zieken en gehandicapten. Voor compensatie in de premie van de basisverzekering kunnen mensen een verzoek op zorgtoeslag indienen bij de Belastingdienst. De premiebedragen van zorgverzekeraar Menzis worden in november gepresenteerd.

Mensen met een chronische ziekte of handicap hebben vaak extra zorgkosten. Het Rijk heeft de landelijke compensatieregelingen voor deze groep mensen al beëindigd. Zij konden daarvoor eerder een compensatie krijgen via de regeling Compensatie eigen risico (Cer) en Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg). Dit betekent dat de Cer dit jaar niet meer wordt uitgekeerd. De Wtcg wordt in het najaar van 2014 voor de laatste keer uitbetaald. Daarnaast heeft het Rijk bepaald dat gemeenten per 1 januari 2015 geen tegemoetkoming meer mogen verstrekken aan chronisch zieken, gehandicapten en ouderen. Ook vervalt per 1 januari 2015 de categoriale bijzondere bijstand.

De gemeenteraad beslist op donderdagavond 30 oktober over het voorstel. Daarna worden alle mensen die dit jaar een collectieve ziektekostenverzekering hebben, geïnformeerd over de veranderingen. Daarnaast krijgen ook alle mensen die in 2013 Cer of Wtcg kregen en de antwoordkaart hebben ingestuurd een brief van de gemeente over het nieuwe aanbod.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren