Er wordt geen geld gestoken in de huidige nieuwbouwbouwplannen van de sportaccommodaties op Sportpark Parkhout Zandveld. Wethouder John van Engelen (Lokale Vernieuwing) krijgt de benodigde financiën niet rond en trekt de stekker uit alle plannen. De plannen zoals die er nu liggen overschrijden het budget met meer dan 50%!
De gemeenteraad van Nieuwegein heeft enkele jaren geleden besloten het Sportpark Parkhout Zandveld verder te ontwikkelen en te vernieuwen, maar geld blijkt nu een groot struikelblok te zijn. Op 30 september 2016 is de gemeente Nieuwegein begonnen met de werkzaamheden op Parkhout door nieuwe sportvelden aan te leggen en een nieuwe parkeerplaats. Eerder werd een intentieverklaring getekend tussen de twee voetbalverenigingen VSV Vreeswijk en SV Geinoord met voormalig verantwoordelijk wethouder Hans Adriani (had toen Sport in zijn portefeuille en momenteel Financiën!) want door alle plannen was een fusie onvermijdelijk.
Toenmalig verantwoordelijk wethouder Hans Adriani bij de start van de aanleg van de sportvelden
Door de stekker uit de huidige nieuwbouwplannen te trekken, staat ook de fusie tussen beide voetbalverenigingen VSV Vreeswijk en SV Geinoord onder druk. Al het werk lijkt nu voor niets en alles moet weer terug naar de tekentafel. Insiders laten onze redactie weten dat het college van B & W het hele plan te duur vindt en dat het benodigde geld niet door de raad zal komen. Om hoeveel geld het gaat is niet bekend, maar in ieder geval zijn de kosten voor het huidige plan 50% duurder.
De Mol van de VSP: ‘De transformatie van Rijnhuizen/ sportpark Parkhout is een speerpunt voor het college. In 2015 is er een haalbaarheidsstudie afgerond naar aanleiding daarvan heeft de gemeenteraad maart 2016 een besluit genomen en budgetten beschikbaar gesteld. Wij gaan naar aanleiding van de berichtgeving uitleg aan het college vragen. Uiterst merkwaardig dat wij noch de gemeenteraad noch de commissie van dit besluit op de hoogte is gesteld.’
Er is al veel geld gestoken in het Sportpark en niet alles is goed verlopen. Neem bijvoorbeeld ‘Het Zottige fietspad van wethouder Hans Adriani.’ Dit fietspad, dat een groot debacle is geworden, heeft duizenden euro’s gekost en is weggegooid geld. ‘Jan met de Pet’ schreef er dit over. Het fietspad leidde tot een grote ruzie met de gemeente.
De hockeyvereniging (MHCN) verhuist vooralsnog wel gewoon naar Parkhout. Dit zal medio 2024 zijn. De hockeyvelden komen op de plek waar nu voetbalvereniging VSV Vreeswijk zit. Beide besturen van de voetbalvereniging hopen op een oplossing, maar zien die vooralsnog niet.
SV Geinoord en VSV Vreeswijk hebben met de gemeente afgesproken dat zij nadenken over de alternatieven en dit bespreken met hun achterban. Begin februari staat een vervolgafspraak gepland om hierover verder in gesprek te gaan.
Redactie: Hoe zou voormalig wethouder Adriani het hebben aangepakt als hij nu nog sport in zijn portefeuille had? Of is de portefeuille bewust aan Lokale Vernieuwing gegeven en voelen wij hier een ‘Jacqueline Verbeekje’ (Leefbaar Nieuwegein) aankomen die met de portefeuille Binnenstad sneuvelde op het ‘slagveld der idealen.’ Ruzies in de partij en onervarenheid maakte haar een makkelijke prooi voor de ‘oude en ervaren stijders’ in het toenmalige college van B & W en de gemeenteraad.
Toenmalig wethouder Hans Adriani (o.a. Sport) en de beide voorzitters Hans van der Heijden (SV Geinoor) en Paul Emmelot (VSV Vreeswijk) tekenden februari 2017 nog een intentieverklaring om te komen tot een fusie tussen beide verenigingen.
Oei Oei en nu dan ???
ik vind het raar dat de plannen die eerst zijn goedgekeurd nu door Lokale Vernieuwing worden afgewezen. Ook bij de realisatie van city plaza en de Kom zijn de kosten boven de begroting uitgestegen maar dat is wel doorgegaan. Feit is dat als plannen goedgekeurd zijn snel met de werkzaamheden moet worden begonnen anders zijn de werkelijke kosten zo wie zo hoger.
Btw, ik heb 2 keer geprobeerd lid te worden van Lokale Vernieuwing maar beide keren ging er iets mis, mijn vertrouwen in Lokale vernieuwing is weg.
Als een plan door de gemeenteraad wordt goedgekeurd, wordt daar ook een maximum bedrag voor vastgesteld. Bij overschrijding moet dat eerst door de gemeenteraad worden goedgekeurd. Dat de wethouder bij voorbaat niet akkoord gaat met een overschrijding van 50% betekent dat hij het zelf er niet mee eens is en dat niet voor zijn rekening wil nemen. Ik denk dat de sportverenigingen te grote wensen hebben. Uiteindelijk huren zij de accommodatie, die door de burgers wordt betaald.
Dus enige terughoudendheid van een wethouder vind ik logisch.