Coffeeshop en gezond verstand

De coffeeshop in Fokkesteeg houdt de gemoederen al sinds jaar en dag heel druk bezig. Tot grote schrik van de bewoners die verwachtten dat de coffeeshop eindelijk een keer bestraft zou worden voor illegale drugshandel, werd die door het bestuur van Nieuwegein in 2005 juist voorzien van een gedoogvergunning zodat die nog steviger wortel kon schieten in deze woonwijk. Eigenlijk kan het niet, daar is iedereen het over eens. Ook de burgemeester zat er niet op te wachten, zo liet hij hoogstpersoonlijk en in een bijzonder warm betoog weten aan de bewoners. In 2005 echter had hij in de krant verklaard dat hoewel hij vanwege velerlei overwegingen tegen de coffeeshop is én in de positie om in dit geval autonoom (dus 100% zelfstandig) hierover te beslissen “hij doet wat de gemeenteraad hem opdraagt”. Zo braaf.

Ik heb persoonlijk actie lopen voeren tegen de coffeeshop onder andere omdat kinderen van de naschoolse opvang ernaast (waaronder mijn kinderen) elke keer bij het brengen en ophalen eerst door een penetrante wietlucht moesten lopen. Zo komen ze ongewild al heel vroeg in contact met het goedje. Een coffeeshop hoort niet thuis in een woonwijk waar ouders graag willen uitgaan van een omgeving met een gezond opvoedklimaat en waar jonge kinderen duidelijke normen en waarden, geboden en verboden bijgebracht moeten worden en waar ze hun kwetsbare kinderjaren veilig kunnen doorbrengen. Punt. Het is al moeilijk genoeg om je kinderen van de drank af te houden die vrij door supermarkten verhandeld wordt. Met gemak heb ik dan ook honderden handtekeningen kunnen verzamelen om, begeleid door een open brief, aan de burgemeester te overhandigen. De kwestie had alle aandacht van de pers.

Door het AD werden ook enkele drugsgebruikers geïnterviewd. "Zelfs" zij waren het er over eens dat een coffeeshop in een woonwijk niet gezond is. Hoor je het ook een keer van ter zake deskundigen. Eigen onderzoek wees tot mijn grote verbazing uit dat de voorwaarden waren goedgekeurd mede door raadsleden die er van uit gingen dat handhaven betekende dat een politieman de hele dag tegenover de coffeeshop zou postvatten om te controleren wie er in en uit de zaak liepen zodat hij bij overtredingen gelijk tot bekeuren kon overgaan. Ook was speciaal voor deze gelegenheid en in het voordeel van de coffeeshop de woonstraat gebombardeerd tot winkelstraat door louter de aanwezigheid van een kapper, een snackbar, een parkeerplaats en een supermarkt. Zou die redenering niet juist bewijzen dat het meervoud aan woningen het tegenovergestelde aantoont: de Rapenburgerschans is een woonstraat.

Het effect bleef niet uit. Uit de hele regio kwamen en komen de klanten toegestroomd naar de Rapenburgerschans in Nieuwegein. Let wel: handel in drugs is bij wet verboden. Het zijn dus illegale praktijken die door het Nieuwegeins stadsbestuur worden gedoogd. Gelukkig is er nu landelijk een trend zichtbaar dat achter mekaar coffeeshops worden gesloten. Men komt dus tot inkeer. Helaas nog niet in Nieuwegein. Illegaliteit trekt nog meer illegaliteit aan. Je kunt in Fokkesteeg al van ver horen dat er een klant voor de coffeeshop in aantocht is, gezien de asociale rijstijl, de hoge snelheid waarmee door de wijk wordt gescheurd, het hard afremmen bij de coffeeshop en het parkeren waar dat niet mag. Stiekem doen hoeft immers niet meer, de zaak is “legaal” gevestigd. Groepjes hasj- en andere drugsgebruikende jongeren zijn overal nadrukkelijk aanwezig: in de portiekjes, bij de tram, in de tunnel, op de bankjes in het park. En dat in een buurt waar niet alleen veel kinderen vertoeven maar ook veel senioren woonachtig zijn. Spuiten zijn gevonden bij speeltoestellen die dankzij de aanwezigheid van de coffeeshop dienst doen als hangplek voor drugsjongeren. Ik zal maar niet uitweiden over imagoschade. Is het echt zo moeilijk te begrijpen dat de mensen zich onveilig voelen in hun eigen woonwijk? De meeste overlast speelt zich af als de winkels (hét excuus voor de gedoogvergunning) gesloten zijn.

Goed beschouwd zijn klachten van bewoners, tegen het licht van de voorwaarden in de gedoogvergunning bijvoorbaat gedoemd tot losse flodders en kan de drugshandel daar welig blijven tieren; midden in een woonwijk, naast een kinderdagverblijf en naschoolse opvang en tegenover een buurthuis waar veel kinderactiviteiten plaatsvinden. In de loop der jaren zijn de klachten zich onverminderd blijven opstapelen. Een teken aan de wand dunkt mij. Het tekent vooral het gebrek aan betrokkenheid van het Nieuwegeins stadsbestuur met de inwoners. De klagers moeten het helaas telkens weer afleggen tegen de bezwarencommissie van de gemeente: de klachten werden óf niet ontvankelijk óf ongegrond verklaard. Tja, daar was destijds reeds met vooruitziende blik voor gezorgd door de voorwaarden in de gedoogvergunning. Als het gaat om de rommel in de wijk is een veel gehoord tegenargument dat de aanwezigheid van een supermarkt ook voor rommel zorgt. Met een beetje gezond verstand moet je kunnen begrijpen dat als het gaat om onrustgevoelens en bedreiging, colablikje- en plastiekzakjesrommel van een heel andere orde is dan wietzakjes- en spuitjesrommel.

Groepen drugsgebruikende jongeren (want ze zijn nooit alleen) zijn per definitie meer bedreigend voor de omgeving dan nuchtere jongeren die met elkaar in gesprek zijn. Hoe gek is het dat dit zo moeilijk te snappen is door personen die bij hun in de buurt zeker en vast ook geen coffeeshop willen? Na veel inspanningen van Trots en Leefbaar Nieuwegein en naar aanleiding van hun initiatiefvoorstel in september 2010 was het dan eindelijk zover dat er een raadsberaad zou worden gehouden over het gedoogbeleid in Nieuwegein. Ook de motie van het CDA en de VVD die in november met overgrote meerderheid werd aangenomen maakte duidelijk dat er meer dan genoeg draagvlak was in de raad om eindelijk de wietlucht te doen optrekken voor de bewoners van Fokkesteeg. Mooi toch. Nu konden grote stappen gemaakt worden voor de bewoners omgeving Rapenburgerschans, kat in het bakkie. En was het niet deze burgemeester die zei dat hij braaf doet wat de raad hem opdraagt? Waar is het wachten dan nog op? In de raad van 23 februari komt de VVD met een motie voor een uitgebreid onderzoek door tig instanties met als doel om de overlast die de omwonenden van de coffeeshop ervaren, ondervinden en voelen aan een uitgebreid wetenschappelijk onderzoek te onderwerpen (..) Dit als "aanvulling" op de eerdere moties. Gevolg is in ieder geval dat het geplande raadsberaad over de verkiezingen heen is getild en op de lange baan terechtgekomen.

Het is maar te hopen dat we snel een burgemeester krijgen die verantwoordelijk en krachtig genoeg is om de o zo warme en o zo welgemeende woorden van begrip voor zijn/haar burgers om te zetten in besluitvaardigheid (lees: zijn verantwoordelijkheid te nemen) en dat zij/hij inhoudelijk genoeg is ingesteld om de door de bewoners gekozen volksvertegenwoordigers tot gezond verstand te roepen en ze op hún verantwoordelijkheid te wijzen.

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren

Coffeeshop en gezond verstand

De coffeeshop in de wijk Fokkesteeg houdt de gemoederen al sinds jaar en dag heel druk bezig. Tot grote schrik van de bewoners die verwachtten dat de coffeeshop eindelijk een keer bestraft zou worden voor illegale drugshandel, werd die door het bestuur van Nieuwegein in 2005 juist voorzien van een gedoogvergunning zodat die nog steviger wortel kon schieten in deze woonwijk.
Haseena Bakhtali: ‘Eigenlijk kan het niet, daar is iedereen het over eens. Ook de burgemeester zat er niet op te wachten, zo liet hij hoogstpersoonlijk en in een bijzonder warm betoog weten aan de bewoners. In 2005 echter had hij in de krant verklaard dat hoewel hij vanwege velerlei overwegingen tegen de coffeeshop is én in de positie om in dit geval autonoom (dus 100% zelfstandig) hierover te beslissen “hij doet wat de gemeenteraad hem opdraagt.” Zo braaf.’ Lees hier hoe wij gedwongen worden om mee te roken in de pentrante lucht van wiet.

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren