Chowder met kapucijners en macaroni

Een chowder is een dikke soep. Een echte maaltijdsoep dus die lekker vult. In dit recept zorgen de kapucijners en de macaroni voor de stevige vulling. Paprika, selderij, prei of bosui en kruiden doen de rest. Eet deze chowder met warm, zelfgebakken brood en je hebt een lekkere en gezonde maaltijd. Het testpanel vond ‘m in ieder geval errug lekker.

Nodig voor 4 personen:
3 eetlepels olijfolie
1 ui
1 teen knoflook
1 takje rozemarijn, of 1 theelepel gedroogde
2 potten jonge kapucijners à 330 g
Groentebouillonblokje (voor ½ liter)
2 eetlepels selderiegroen (fijngehakt)
100 à 150 g macaroni (volkoren)
1 rode of oranje paprika
Stukje prei (het halfgroene stuk) of 1 bosuitje
Zout en peper
Scheutje geurige olijfolie

Extra: (soep)pan met dikke bodem; staafmixer

Pel en snipper de ui en de knoflook.
Hak de rozemarijnnaaldjes wat kleiner.
Laat de kapucijners uitlekken, maar gooi het vocht niet weg.
Verwarm de olijfolie in de (soep)pan en fruit ui, knoflook en rozemarijn.
Doe de kapucijners in de pan en laat kort meefruiten.
Vul het vocht van de kapucijners aan met warm water tot 500 ml en schenk het in de pan.
Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en voeg het selderiegroen toe.
Laat dit 15 tot 20 minuten op een zacht pitje koken en roer af en toe om.
Was ondertussen de paprika en de prei of bosui.
Verwijder de zaden en zaadlijsten van de paprika en snij deze in kleine reepjes.
Snij de prei of buisui in dunne ringetjes.
Pureer de soep met de staafmixer, maar zorg dat deze nog wat grof blijft.
Doe de past bij de soep en laat ca. 8 minuten zachtjes koken tot de pasta gaar is.
Roer ondertussen regelmatig om, anders gaat de pasta aan de bodem zitten.
Voeg de paprika en prei of bosui toe.
Wanneer je deze chowder echt te dik vindt kun je een scheutje water toevoegen.
Maak op smaak met peper en zout en een scheutje olijfolie.
Serveer de chowder in wijde kommen en geef er (zelfgebakken) brood, bijvoorbeeld kerrie- of kaasbrood, bij met boter en/of kruidenboter.
Eet smakelijk!

Tip
Dit gerecht kan een dag van tevoren gemaakt worden. Laat het afkoelen en bewaar het in de koelkast. Voor gebruik ca. 10 minuten, al roerend, opwarmen op een laag pitje.

Weetje
Een chowder is een dikke, gevulde soep of ook wel een iets dun stoofpotje. Vaak met vis en groenten en eigenlijk op basis van resten. De bekendste chowder is de New England clam chowder. Een gerecht op basis van schelpdieren, aardappels en room. Maar er zijn ook variaties met maïs, aardappelen en kaas.

Hoofdgerecht
Tijd ca. 45 minuten
Bron: Variatie op een gerecht van Jamie Oliver

Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren