Chocoladesprits

Wat ruikt er lekkerder dan zelfgebakken koekjes?Deze spritsjes kun je natuurlijk ook “naturel” maken, maar de chocolade maakt ze wel zeer verleidelijk. Voor ca. 20 stuks
150 g bloem
125 g boter
100 g basterdsuiker
1 ½ theelepel bakpoeder
1 pakje vanillesuiker
mespuntje zout
ca. 50 g pure chocolade Extra: mixer met deeghaken, twee pannetjes die in elkaar passen voor au bain marie (of hittebestendig schaaltje in het pannetje) Verwarm de gewone oven (boven- en onderwarmte)voor op 150ºC, de heteluchtoven hoeft niet voorverwarmd te worden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe alle ingrediënten, behalve de chocolade, in een ruime kom en kneed ze met de mixer tot een soepel deeg.
Maak met de handen een bal van het deeg.
Vorm van het deeg dunne rollen en druk deze rollen plat tot repen van ca. 4 cm breed en ruim ½ cm dik.
Snij de repen in stukjes, kies zelf de grootte.
Leg de deegstukjes op de bakplaat en schuif deze in het midden van de oven.
Reken voor de baktijd ongeveer 20 minuten, de spritsen zijn gaar als ze zandkleurig zijn.
Laat ze eerst wat afkoelen op de bakplaat, leg ze dan op een broodplank en laat afkoelen.
Ondertussen de chocolade in kleine stukjes breken en al roerende in een hittebestendig bakje of klein pannetje au bain marie laten smelten (kleine pan in grotere pan heet water).
De gesmolten chocolade met een lepeltje op een helft van de spritsen strijken en met de punt van de lepel een figuurtje in de chocolade trekken.
De chocolade hard laten worden.
(Tot die tijd de spritsen met hand en tand verdedigen tegen huisgenoten die zich niet kunnen bedwingen omdat de koekjes er zo lekker uitzien en heerlijk ruiken). Koekjes, gebak
Voorbereidingstijd ca. 15 minuten
Bereidingstijd ca. 30 minuten (plus tijd voor het hard laten worden van de chocolade) Tip
Je kunt de repen deeg ook in zijn geheel bakken. Snij ze dan direct nadat ze uit de oven zijn gekomen in stukken. Weetje
Sprits wordt al sinds de zestiende eeuw in Nederland gebakken en gegeten. Oorspronkelijk komt dit koekje uit Duitsland, het wordt daar Spritzkuchen genoemd, dit betekent “opgespoten gebak”.
Eigenlijk hoor je het deeg voor sprits op de bakplaat te spuiten met een speciale spritsspuit. De lange staven deeg worden na het bakken in stukken gesneden. Er bestaan ook rozetspritsen, spritsringen en puntspritsen. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren