Chique (kerst)toetje

Succes verzekerd als je een feestelijk etentje afsluit met dit luxe ogende nagerecht. Het is samengesteld uit verschillende “gerechtjes” die samen een heel smakelijke geheel vormen. Soesjes, appelchips en frambozen-ijsklontjes kunnen al een dag van tevoren gemaakt worden, het walnotenijs is kant en klaar gekocht. Vlak voor het opdienen schik je de verschillende onderdelen tot een aantrekkelijk geheel en bestuift het eventueel met wat kaneel- of cacaopoeder of wat poedersuiker. Voor 4 personen:
1 bak walnotenijs
1 appel (Elstar)
evt. kaneel- of cacaopoeder of poedersuiker Frambozen-ijsklontjes:
200 g frambozen
1 ½ eetlepel Balsamico-azijn
mespunt kardemom
mespunt peper
1 dl mousserende witte wijn
1 eetlepel honing
poedersuiker Soesjes met chocolade:
30 g bloem
25 g boter
1 klein ei (biologisch)
½ dl water zout
½ reep pure chocolade Extra: ijsblokjesvorm; bakpapier of permanent bakvel; 4 lage, wijde schaaltjes; ijsbolletjeslepel. Appelchips:
Verwarm de oven tot 100 ºC.
Bekleed een bakplaat.
Was de appel en snij deze vanaf het steeltje in minstens 16 dunne plakjes.
Appelplakjes op een met bakpapier beklede bakplaat leggen en ca. 90 minuten in oven laten drogen tot ze krokant zijn.
Appelchips voorzichtig uit oven nemen en helemaal af laten afkoelen.
Bewaar ze tot gebruik in een goed afgesloten trommel of plastic zak. Frambozen-ijsklontjes:
Pureer de frambozen en wrijf ze boven een kom door een zeef.
Azijn, kardemom, peper en wijn erdoor roeren.
Op smaak brengen met de honing en poedersuiker.
De puree in de ijsblokjesvorm gieten en in 2 tot 3 uur laten bevriezen. Soesjes:
Verwarm de oven voor tot 200°C.
Bekleed een bakplaat.
Breng in een steelpan het water met de boter en het zout aan de kook.
Zet de kookpit op de laagste stand en voeg in één keer de bloem toe.
Roer de massa met een pollepel tot ze als een bal loslaat van de pan.
Zet de kookpit uit en roer het ei door het deeg tot het volledig opgenomen en het deeg glad en licht van kleur is.
Leg met twee lepels acht porties deeg op de bakplaat.
Bak de soezen in het midden van de oven in ruim 20 minuten tot ze goudbruin en bros zijn en los op de bakplaat staan (het eerste kwartier de oven niet openen, anders slaan de soezen neer).
Laat de soezen op een taartrooster helemaal afkoelen.
Bewaar ze tot gebruik in een goed afgesloten trommel of plastic zak. Bereiden van het toetje:
Haal het walnotenijs uit de diepvries.
Breek de chocolade in stukjes, doe ze in een magnetronschaaltje en verwarm op vol vermogen 1 ½ minuut in de magnetron.
Roer tussentijds door en laat niet te heet worden, anders wordt de chocolade korrelig (dan evt. paar drupjes water toevoegen en roeren).
Haal de frambozen-ijsklontjes uit de diepvries. Leg twee soesjes op het schaaltje en bedruppel met de gesmolten chocolade.
Schep een bolletje walnotenijs op het schaaltje.
Steek twee appelchips in het walnotenijs.
Leg enkele frambozen-ijsklontjes op het schaaltje.
Bestuif met wat kaneel- of cacaopoeder of poedersuiker. Nagerecht
Bron: eigen recept op basis van www.ah.nl Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton. Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk