Chinese mie Ajam Paniki

Met deze pittige Ajam Paniki-mie zet je vlot een complete, niet zo calorierijke, maar erg lekkere oosterse maaltijd op tafel. Wil je het niet al te pittig hebben, gebruik dan niet het hele bakje “boemboe”. Wel pittig of nog pittiger? Hele bakje erdoor en nog een schepje sambal erbij! Eet smakelijk.

Nodig voor 3 tot 4 personen:
1 pak Chinese mie (250 g Soubry)
1 of 2 bakjes roerbakstukjes Chicken style (Quorn 175 gr)
½ tot 1 bakje kastanjechampignons
1 prei
1 winterpeen
2 stengels bleekselderij
1 bakje oosterse boemboe “Ajam Paniki” (125 g)
(zonnebloem)olie
2 eetlepels cashewnoten
1 eetlepel gemalen kokos
1 eetlepel gefruite uitjes (Fruitjes)
pindasaus
(Cassave)kroepoek
Atjar Tjampoer en augurken

Extra: wok; vergiet; koekenpan

Was de prei en snij deze in dunne ringen.
Schil de wortel met een dunschiller en snij hem in halve, dunne plakjes.
Was de bleekselderij en snij deze in dunne schijfjes.
Maak de champignons schoon en snij ze in plakjes.
Verwarm een flinke scheut olie in de wok en bak de roerbakstukjes kort aan.
Voeg prei, wortel, bleekselderij en champignons toe en roerbak de groenten enkele minuten.
Voeg de inhoud van het bakje boemboe en een scheutje water toe en roer het door de groenten.
Zet de pit lager en laat de groenten zachtjes gaar worden.
Breng intussen in een pan ruim water aan de kook.
Voeg de Chinese mie toe en laat deze in enkele minuten wellen en gaar worden.
Doe de mie over in het vergiet en laat uitlekken.
Schep de mie door de groenten.
Verhit ondertussen een droge koekenpan en rooster de cashewnoten tot ze beginnen te kleuren.
Voeg dan de kokos en de fruitjes erbij en laat kort roosteren tot het wat lichtbruin begint te kleuren.
Strooi dit mengsel over het mie-groentenmengsel.
Serveer met de warme pindasaus, (cassave)kroepoek, atjat tjampoer en augurken.

Vegetarisch hoofdgerecht
Tijd ca. 35 minuten
Bron: eigen recept

Tip
Natuurlijk kun je de Chinese mie vervangen door rijst of de brede mie (mienestjes).
Vervang de Quorn-stukjes eens door 1 à 2 bakjes biologisch tofu roerbakgehakt (180 g AH Puur & eerlijk), dan krijg je weer een heel ander effect en het is ook heel erg lekker.
Kun je echt niet buiten vlees, neem dan scharrelkipfilet, van kippen die nog een enigszins normaal leven hebben geleid. Gebruik in ieder geval niet de kilo-knallers-kip, van plofkippen. Dit vlees is ten koste van veel dierenleed geproduceerd en dat maakt je Ajam Paniki er echt niet lekkerder op……

Weetje
Een boemboe is een kant en klaar mengsel van fijngewreven kruiden en specerijen dat in de Indonesische keuken gebruikt wordt. Vaak wordt er ook ui, knoflook, zaden, vruchten en wortels in verwerkt. Door de toevoeging van olie ontstaat de boemboe-pasta, zoals wij die kant en klaar in bakjes of zakjes kunnen kopen. Al naar gelang de samenstelling van de ingrediënten zijn de boemboes voor verschillende gerechten geschikt en verkrijgbaar van mild tot zeer pittig. Voorbeelden van enkele boemboes zijn Boemboe Rendang, Boemboe Sajoer, Boemboe Tikka Massala en Boemboe Nasi en Bahmi.

Vragen, opmerkingen of suggesties? Of hebt u ook een leuk recept voor deze rubriek? Mail naar olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk