Zoals twee weken geleden bij de Oosterse Miesoep beloofd, hier het recept van de bijpassende Chinees gekruide broodjes. Door het gebruik van het authentieke Chinese Vijfkruidenpoeder krijgen de broodjes een licht-zoete wat anijsachtige smaak.
Voor ca.15 broodjes:
3 dl water
1 eetlepel arachide (pinda)- of rijstolie
1 eetlepel zoutarme sojasaus
350 g licht-bruinbroodmix
1 theelepel zout
2 theelepels Chinees vijfkruidenpoeder (zie Weetje)
½ theelepel komijnpoeder
evt. ½ theelepel gemalen koriander
1 theelepels gist (indien dit niet in het broodmix zit)
bloem (voor het bestuiven van het werkvlak)
Extra: broodbakmachine; bakpapier of permanent bakvel
Schenk het water in de broodvorm.
Voeg de olie en de sojasaus toe.
Strooi de helft van het broodmix erop.
Strooi het zout, vijfkruiden-, gember- en komijnpoeder op de broodmix.
Bedek dit met de andere helft van de broodmix en strooi daar de gist (indien nodig) op.
Stel de machine in op het deegprogramma.
Als het deeg na afloop van dit programma nog niet genoeg gerezen is, het nog een kwartiertje tot een half uurtje in de machine laten narijzen.
Verwarm de oven voor tot 220ºC.
Bekleed een bakplaat met bakpapier of een permanent bakvel.
Haal het deeg uit de broodvorm en kneed het op een met bloem bestoven werkvlak kort door.
Verdeel het deeg in ca. 15 gelijke porties en vorm er balletjes van.*
Leg ze een stukje uit elkaar op de bakplaat en druk er met een lang mes in het midden een diepe snede in, maar niet zo diep dat het deeg doorgesneden wordt.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de broodjes in 15 tot 20 minuten goudbruin.
Laat de broodjes op een rooster (of broodplank) enigszins afkoelen en serveer ze zo vers mogelijk.
Heerlijk bij de al eerder aangehaalde Oosterse miesoep en natuurlijk ook bij andere soepen, maar evenzo bij oosterse curry’s en gewoon als broodje bij de lunch.
*Of vorm er broodjes naar eigen keuze van.
Broodjes (vegetarisch)
Tijd: ca. 15 minuten + tijd broodbakmachine
Bron: “Meer (dan) brood bakken met uw broodbakmachine” door Sonia Allison
Tip
Als je de broodjes wilt laten glimmen bestrijk je ze meteen als ze uit de oven komen met een kwastje met water.
Weetje
Vijfkruidenpoeder (Five spice of Wuxiang Fen) bevat de vijf basissmaken zoet, zout, bitter, zuur en scherp. De samenstelling kan variëren, maar het bevat in de meeste gevallen anijs, venkel, peper, kaneel, gember of kruidnagel. Het wordt o.a. gebruikt om vet vlees als varkensvlees of eend mee in te wrijven waarna dit gebakken of geroosterd wordt.
Omdat de smaak van het poeder nogal intens kan zijn wordt steeds maar een klein beetje gebruikt.
Vijfkruidenpoeder komt uit Hong Kong. Het is in potjes van 50 g te koop in Toko’s en goed gesorteerde supermarkten. Van het merk Mee Chun ligt de prijs rond € 1,=.
Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl