Bijna iedereen lust wel pasteitjes. Je kunt ze als lunch of voorgerecht eten of als warm tussendoortje op een koude dag. Deze smakelijke uitvoering, op basis van champignons, prei en kaas is eenvoudig te maken en bovendien vleesloos. Voor 4 stuks:
4 grote pasteibakjes (Jos Poell)
1 eetlepel boter
1 kleine prei
½ bakje champignons
½ theelepel kerriepoeder
1 ½ eetlepel bloem
¼ liter groente- of kruidenbouillon
100 g kaas
zout en versgemalen peper
1 eetlepel verse gehakte bieslook (vers in bloempotje) Extra: koeken- of hapjespan Veeg de champignons schoon of was ze kort onder de kraan.
Snij ze doormidden en dan in plakjes.
Snij de prei in dunne ringetjes, was ze schoon en laat ze uitlekken.
Snij de kaas in kleine blokjes.
Snij met een puntig mesje het dekseltje langs de rand los van het pasteibakje
Zet bakjes en dekseltjes op een bakplaat in de oven en verwarm deze naar 160 gr C.
Zet na 10 à 15 minuten de oven uit.
Laat de bakjes tot gebruik in de oven staan, eventueel met de deur op een kier.
Verhit intussen de boter in een hapjes- of koekenpan.
Bak de champignons en de prei met het kerriepoeder ca. 5 minuten.
Roer de bloem erdoor.
Schenk de bouillon erbij en laat deze onder voortdurend roeren binden.
Roer de blokjes kaas erdoor.
Maak de ragout op smaak met peper en zout.
Vul de bakjes rijkelijk met de ragout en strooi er de verse bieslook over, doe dan het dekseltje erop.
Serveer eventueel driehoekjes geroosterd brood of een paar plakjes stokbrood bij de pasteitjes. Vegetarisch lunchgerecht, voorafje of tussendoortje
Tijd ca. 25 minuten
Bron: eigen recept Tip
Geen verse bieslookbij de hand? Bestrooi met enkele flinterdun gesneden ringetjes prei of eventueel dunne ringetjes bosui. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton. Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.