Cel voor vader die kinderen na vakantie in Gaza niet liet terugkeren naar Nieuwegein

Een man die zijn kinderen tegen de wil van hun Nieuwegeinse moeder vasthoudt in de Gazastrook, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar. Daarnaast is hij veroordeeld voor het mishandelen van de moeder.

Volgens de rechtbank heeft de 40-jarige man zijn vijf minderjarige kinderen aan het gezag van hun moeder onttrokken. Na een vakantie in de Gazastrook in 2022 liet hij het vijftal niet terugreizen naar Nederland. Hij pakte de paspoorten van de kinderen en zijn vrouw af. De vrouw wist uiteindelijk met een noodpaspoort terug te keren naar Nederland, waar ze vervolgens aangifte deed tegen de man.

De vader probeerde in september 2022 zijn kinderen uit te schrijven op school, omdat ze volgens hem niet terug zouden keren naar Nederland. De eis van Samen Veilig om de kinderen te laten terugkeren vóór 7 oktober werd door hem niet ingewilligd.

Eén kind terug
Eind vorig jaar keerde een van de kinderen alsnog terug naar Nederland vanwege gezondheidsredenen. “Voor de verdachte was het dus wel degelijk mogelijk om de kinderen naar Nederland te halen. Hij had dit voor de andere kinderen ook kunnen en moeten doen”, oordeelt de rechter. Zelfs toen de oorlog tussen Israël en Hamas uitbrak in de Gazastrook, ondernam de vader geen actie om zijn kinderen terug naar Nederland te brengen.

Op dit moment verblijven nog altijd vier van de vijf kinderen in Gaza. De rechtbank noemt het extra kwalijk dat de vader geen enkele moeite doet om de kinderen naar Nederland te laten halen. “De verdachte heeft zijn kinderen in gevaar gebracht en heeft de moeder van de kinderen belemmerd in haar recht om haar kinderen op te voeden en te verzorgen”. Verder blijkt uit het dossier dat hij de moeder van zijn kinderen heeft geslagen, geschopt en bij de keel heeft gegrepen.

De straf valt lager uit dan de 4,5 jaar die de officier van justitie eiste. Dat komt omdat er niet voldoende bewijs is voor poging zware mishandeling. Naast de celstraf is er ook een contactverbod opgelegd voor vijf jaar met de moeder van zijn kinderen. Ook moet hij een schadevergoeding aan haar betalen van 25.000 euro.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren